Tudomány

Gázcégeket államosítanak még az idén, önkormányzati tulajdonú naperőmű Monostorapályiban – Zöldszüret

Nem ismerhetik el indokolt költségként a hálózati veszteséget az energiacégek. Az EU 5,85 milliárd eurós támogatást ad szomszédos országokat összekötő energiaprojektre. Megállíthatatlan a Tesla Európában, 1060 db panelból álló napelemes rendszert adtak át Monostorapályiban.

 

Még két energiacéget államosíthatnak idén – Írja az index.hu. A rezsicsökkentés mellett a kormány tovább nehezíti a gázcégek helyzetét: ezentúl nem ismerhetik el indokolt költségként a hálózati veszteséget. Többek között ide sorolják a gázlopásokat, a mérőórák pontatlansága miatti veszteségeket és mindenféle egyéb szivárgást is. Ez a néhány százalékos veszteség pár száz millió köbméter gázt jelent, aminek többletköltségét a gázcégek már nem tudják elviselni. Iparági szinten emiatt nagyjából 10 milliárd forint veszteség jelentkezik, így több piaci szereplő várhatóan átadja az irányítást az államnak.

Az EU 5,85 milliárd eurós támogatást ad szomszédos országokat összekötő energiaprojektre. A pályázók 2014-2020 között részesülhetnek a keretből. A listára kerüléshez öt feltételnek kell eleget tenni: legalább két tagállamot kell érinteniük, javítaniuk kell a piac integrációját és a tagállamok energiahálózatainak összekapcsoltságát, növelniük kell a versenyt azáltal, hogy nagyobb választékot tesznek elérhetővé a fogyasztók számára, javítaniuk kell az ellátás biztonságát, és elő kell segíteniük a megújuló forrásokból származó energia integrálását a rendszerbe.
Energiainfo.hu

426 km egy feltöltéssel, 8 év garancia és 4,4 másodperces gyorsulás akár 7 személlyel? Jól sejti, a Tesla S modelről van szó, 2013 legnagyobb port kavart elektromos autójáról. Norvégiában az összes eladott autó közül Teslából fogyott a legjobban, Dániában a legkeresettebb villanyautóról beszélünk. Az európai forgalmazás augusztusban kezdődött meg: Svédország, Hollandia, Franciaország, Németország, Dánia, Ausztria is ott van a kezdő országok között, Nagy-Britanniában pedig – ahol már korábban is működött kereskedésünk – épp újraszervezik a teljes hálózatot. Az európai árak 20-28 millió Ft között mozognak, felszereltségtől függően.

Minden fővárosról közzétették a klímafordulat évét az éghajlatkutatók. Az, hogy ez a változás mikor történik meg egy bizonyos helyen, illetve az egész Földön, arról a nature.com tette közzé a választ. Camilo Mora és munkatársai elemzésében az a leginkább nyugtalanító, hogy a fordulópont még ebben az évtizedben bekövetkezhet egyes trópusi nagyvárosokban. A kárpát-medence kiemelten érzékenynek számít a klímaváltozásokra, Budapesten várhatóan 2050 körül érkezik a fordulat.

Önkormányzati tulajdonban lévő naperőművet adtak át szombaton a hajdú-bihari Monostorpályiban. Az évi 300 000 kWh áramot előállító, 195 millió forintos beruházás az európai unió támogatásával illetve hazai központi beruházásból valósult meg. Az 1060 db panelból álló rendszert a falu határában, önkormányzati területen helyezték el. A régióban több éve törekednek a megújuló energiák felhasználására: Az iskola tetején 2009 óta napkollektor melegíti a vizet, a házi komposztálást és a bioenergiát is évek óta népszerűsítik, használják. A hazaiak mellett szlovák és román beszállítók közreműködésével valósult meg a projekt – ismertette a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik