Tudomány

Éjjel is működő naperőmű kezdte meg a termelést

fény (fény, napfény, )
fény (fény, napfény, )

Az Egyesült Államokban működő Solana naperőmű nemrég átment a kereskedelmi teszten, az ipari létesítmény különlegessége, hogy napfény nélkül is képes az elektromos áram előállítására.

A 280 megawattos arizonai erőmű 2700 fényes felületű tükörrel gyűjti, és fókuszálja a napfényt a központi torony irányába. Innen már a hőerőművekben megszokott módon történik az elektromos áram előállítása, a napfény hőenergiájával felhevített szintetikus olajbóll gőz keletkezik, ami alkalmas az áramtermelő turbinák hajtásához.

A Solana különlegessége, hogy naplemente után sem áll le a termelés, a gigantikus parabolatükrökből álló farm hőtároló képességének köszönhetően még hat órán keresztül maximális teljesítménnyel folyik az áram előállítása.

Az erőmű építése három évvel ezelőtt kezdődött, és Arizona áram a teljes kapacitásra igényt tart, csúcsidőszakban hetvenezer háztartást lát el a naperőmű, de a napsütéses órákban bővelkedő állam nyugodtan nevezhető a napenergia hazájának, ugyanis a Solanán túl még négy hasonló létesítmény üzemel itt, összesen 185 ezer ügyfélnek elektromos áramot biztosítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik