Tudomány

Az új Apple-központ napelemmel borítva, Merkel segíti a lakosság villanyszámláját rendezni – Zöldszüret

Chile emelné a megújuló energiák felhasználási szintjét. Hihetetlen paraméterekkel rendelkezik az Apple új központja. Nem kell a németeknek az atomenergia. Mióta létezik újrahasznosítás? - Zöldszüret

Chile is emelné a megújuló energiák felhasználási szintjét. A kitűzött cél, hogy 2025-re az ország teljes energiafelhasználásának 10%-a megújuló forrásokból történjen, melyből 8%-ot idén sikerült teljesíteni. Az elképesztő fejlődésre való tekintettel Sebastian Pinera elnök megduplázta a kitűzött célt, így további 10%-ot kell naperőművekből, vízgátakból és szélturbinákból elérni a dél-amerikai országnak.
bloomberg.com

Napelemekkel borítják be az Apple új, innovatív Cupertinói kutatóközpontját. A kör alakú, egyesek szerint űrhajóra emlékeztető formavilág tervezése befejeződött, az építési engedélyek már folyamatban vannak. A mintegy fél kilométer átmérőjű, hatalmas épületben 13 000 Apple-alkalmazottnak jut majd hely. A komplexum közepén hatalmas parkot, az épület körül pedig teljes zöldövezetet alakítottak ki. A megújuló energiáknak köszönhetően a központ teljesen önellátó lesz, a városi hálózatot csak végszükség esetén kell majd használni.
mashable.com (+3d video)

Az újrahasznosításról azt hinnék, hogy a modern ember agyszüleménye, pedig az emberiség több ezer éve elkezdte lefektetni az alapjait. Ahogyan ma a papírt, üveget, műanyagot feldolgozzuk, hogy új dolgokat állítsunk elő, őseink köveket, fadarabokat gyűjtögettek, majd alakították át azokat. Az apróbb kéziszerszámokon rendre megfigyelhető, hogy sokáig például kőbaltaként funkcionáltak, később azonban átalakításra kerültek. A régészek több európai országban sikeres kutatómunkát folytattak: értékes leletekre akadtak egy Róma közeli kiszáradt tóban, spanyol és izraeli barlangokban is. Egykor az újrahasznosítás a túlélést biztosította, nekünk inkább a tudatosságot és a környezetvédelmet jelenti.
Phys.org / index.hu

Merkel 2009 óta tartó ciklusában ötszörösére nőttek az energiaárak Németországban. Jelenleg Európában itt a harmadik legmagasabb a háztartási energia ára. A költségek növekedésére magyarázatot ad számos nukleáris energiaközpont felülvizsgálata, melyre a fukusimai baleset óta kiemelt módon figyelnek. A közhangulatnak sem tett jót a távol-keleti katasztrófa, a német lakosság leginkább bezárná az atomerőműveket, melyek helyét megújuló energiák felhasználása venné át. Angela Merkel a következő évre csaknem 23 milliárd euró támogatást ígért a számlák kifizetésére, 2050-re pedig 80%-ban újrahasznosított energiát szeretne az egyre türelmetlenebb lakosságnak.
businessweek.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik