Tudomány

A válság elérte az Antarktiszt is

Az Antarktiszt is elérték az amerikaiak költségvetési gondjai, így idén már biztosan nem indulhatnak el a tudósok kutakodi a Föld legszélsőségesebb földrészére.

A Nemzeti Tudományos Alapítvány bejelentette, hogy a délen lévő három kutatóintézet idén zárva marad, nem ássák ki a jég és hó fogságából. Annak ellenére döntöttek így, hogy az Antarktiszra induló utazásra már hosszú hónapok óta készülődtek a szakemberek, akik sok pénzt összegyűjtöttek tudományos kísérleteikre, és a több hónapos jéghideg nyárra.

Ross Powell geológus, az Észak-Illinois Egyetem munkatársa például az első olyan geológiai fúrásokon akart részt venni, ahol lehetősége lett volna egy felszín alatti lévő tóból mintákat venni. Akár a kutatás összegének  felét is bukhatják, ha nem történik semmi változás.

Az tudományos alapítvány 400 millió dollár (87 milliárd forint) körüli összegből finanszírozza a sarki kutatóhelyeket évente, ahol csaknem 1 200 szakember vizsgálja a végtelen jég birodalmát, időjárását, élővilágát. Vannak olyan szakemberek, akik 23 éve figyelik a pingvinek életét és gyűjtenek más élőlényekről is adatokat. Azonban most életük munkája szakadhat meg, ami szerintük akár végzetes is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik