Tudomány

A Disney feltalálta a papír generátort

A kutatók mindig új energiaforrásokat keresnek, napelemek, fúziós reaktorok épülnek, de ki gondolna a papírra? Hát a Disney tudósai, akik egy új, kreatív módját fedezték fel a elektromosság előállításának.

Mivel a szóban forgó cég a Disney így nem kell világmegváltó technológiára gondolni. Az általuk kreált készülék tulajdonképpen egy gyerekjáték, ami a felfedezés örömét adja meg a jó öreg statikus elektromosság felhasználásával.

A Disney papírja persze többet tud, mint hogy apró szikrával csípje meg az ujjunk hegyét, elegendő áramot termel ahhoz, hogy LED-ekbe, e-papír kijelzőkbe leheljen életet. Ötletükben nincs nagy ördöngősség, a papír generátor maga egy teflon lap, ugyanolyan hétköznapi darab, mint ami a serpenyők alján ment meg minket az odaégett rántottától.

Ez a teflonlap két vezető tulajdonságú réteg közé zárva található, és a két felület surlódása nyomán termel némi villamos energiát. Ütésre, érintésre, dörzsölésre működésbe lép, és képes felvillantani pár fénydiódát, Wifin keresztül jelet küldeni a számítógépnek, vagy hallható hangot kiadni.

Egyszerű, olcsón kivitelezhető ötlet, aminek felhasználása nem követel semmilyen előre legyártott akkumulátort, vagy elemet, és mivel a réteg leheletvékony, tökéletesen alkalmazható kisgyermekenek szánt interaktív könyvekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik