Tudomány

Utcán, a szomszédjától tudta meg: Nobel-díjat kapott

nobel-dij(960x640)(3).jpg (nobel díj)
nobel-dij(960x640)(3).jpg (nobel díj)

Az utcán értesült Peter Higgs kedden arról, hogy Nobel-díjat kapott a nevét viselő mechanizmus megalkotásáért. A brit fizikus Edinburghban tartott pénteki sajtótájékoztatóján beszélt erről, valamint arról, hogy az elismerés sok ember közös munkája.

A 84 éves tudós Francois Englert belga fizikussal megosztva veheti át a díjat annak a mechanizmusnak az elméleti megalapozásáért, amely hozzájárult a szubatomi részecskék tömege eredetének a megértéséhez, és amelyet nemrégiben megerősítettek a megjósolt elemi részecske felfedezésével a CERN nagy hadronütköztetőjének (LHC) ATLAS- és CMS-kísérleteiben.

A szomszéd szólt neki

Higgs azonban nem követte figyelemmel a bejelentést, csak az utcán sétálva értesült arról, hogy megkapja a legrangosabb tudományos elismerést. Ebédelni volt, hazafelé tartott, amikor megállt mellette egy régi szomszédja és gratulált a jó hírhez. A professzor nem tudta, miről van szó, mire a nő elmesélte neki, hogy nemrég telefonon felhívta a lánya Londonból azzal, hogy Higgs az egyik kitüntetett.

Fotó: AFP/Ian Macnicol

“Hazatérve persze már több részlet várt, ahogy elkezdtem olvasni az üzeneteket” – jegyezte meg az elméleti fizikus. Hozzáfűzte, nagyon örül a díjnak, de meg is könnyebbült, mert úgy érezte, egy ideje mindenki erre várt. A családjával péntek este ünnepel egy vagy két üveg pezsgő kíséretében. “Nem tudtunk korábban összegyűlni” – magyarázkodott.

Mint mondta, azt még nem tudja, mihez kezd a díjjal járó 8 millió svéd korona (272,3 millió forint) rá eső részével. Megjegyezte: arra számít, hogy az elkövetkező hónapokban nem lesz ura saját életének.

Közös munka

Higgs hangsúlyozta, hogy a Nobel-díj sok ember közös munkája. Emlékeztetett arra, hogy bár Englert-rel csak ketten osztoznak az elismerésben, 1964-ben három csoport dolgozott a mechanizmus elméleti megalapozásán. “Ketten Brüsszelben” – utalt Englert és Robert Brout munkájára. Utóbbi “sajnos pár éve meghalt, így nem ismerhették el, de kétségtelen, hogy a díjazottak között szerepelne, ha még élne” – mondta a BBC szerint.

Peter Higgs kedden “elrejtőzött” a médiafelhajtás elől, Francois Englert pedig először azt hitte, nem ő kapta a díjat, miután a Svéd Királyi Tudományos Akadémia egy óra késéssel jelentette be a díjazottak nevét.

Higgs köztudottan kerüli a reflektorfényt, a bejelentés után senkinek sem sikerült elérnie, csak az Edinburghi Egyetem hozott nyilvánosságra közleményt arról, hogy a tudós boldog, amiért megkaphatja a díjat.

Érdekesség, hogy Peter Higgs és Francois Englert csak tavaly nyáron találkozott először, amikor a CERN kutatói ismertették a Higgs-bozon létezésének bizonyításával kapcsolatos elsődleges eredményeiket az intézet genfi központjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik