Tudomány

Zöld irodaházak Budapesten

Eddig 33 irodaház, a fővárosi irodaállomány öt százaléka kapott valamilyen zöld minősítést, de a 2012-től indított új fejlesztések már kivétel nélkül minősítettek - közölte felmérése eredményét az Óbuda Group mérnök-szolgáltató csoport.

A minősítés több módon történik. Van, hogy még csak a terv kap zöld elismerést, illetve nem a teljes irodaház, hanem annak egy része rendelkezik csak ilyen minősítéssel. A fejlesztők célja azonban az, hogy a teljes, elkészült épület nyerje a BREEAM vagy a LEED minősítést. Erre utólag is sor kerülhet.

Az eddig legjobb teljesítményt nyújtó két irodaház a következő: a Váci úti iroda folyosón elhelyezkedő Váci Corner Offices a BREEAM skáláján 78 százalékot ért el, míg a Váci út melletti Kassák Lajos utcában lévő Green House irodaház a LEED minősítés platinium fokozatát érdemelte ki.

A legismertebb minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származó, 1990-ben kialakított BREEAM (Building Research  Establishment Environmental Assesment Method), valamint az Észak-Amerikából elterjedő, 2000 óta létező LEED (Leadership in  Energy and Environmental Design). Mindkét rendszer minősítése igényelhető már létező, valamint újonnan fejlesztett  ingatlanokra is.

A BREEAM rendszerben külön minősíthető maga az épület, az üzemeltetés és a szervezeti működés 5 fokozatban. A LEED minősítés 4 fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja, így figyelembe veszi az épületet, mellette pedig párhuzamosan az üzemeltető és a bérlők fenntarthatósági erőfeszítéseit is.

Európában fontos szerephez juthat a jövőben a német DGNB által kifejlesztett rendszer, illetve az Európai Unió Green  Building Programja is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik