Tudomány

Öt évig marad levegőben a napelemes drón

A megszokott erőforrásainkat felhasználva kizárt, hogy bármilyen szerkezet egy szuszra, utántöltés nélkül éveket töltsön a levegőben. Erre a lehetetlen kihívásra nyújt választ a napenergia, aminek segítségével akár öt évig is levegőben maradhat a robotrepülő.

A Titan Aerospace által fejlesztett, légköri műholdnak nevezett drón 19 kilométer magasan repül, hatvan méter fesztávolságú szárnyain háromezer panel napelemmel gyűjtve a levegőben maradáshoz szükséges energiát. A felhőtlen égbolt miatt egyenletes a töltés, a nappal eltárolt delejt éjszaka használja fel a Solara névre keresztelt szerkezet.

Utazósebessége 100 km/óra körül alakul, és összesen 113 kilogramm hasznos tömeget tud magával cipelni, ami tulajdonképpen bármi lehet, amit a megrendelő kér, a kommunikációs eszközöktől kezdve az időjárást figyelő szenzorokig.

A fejlesztő cég célja egy műhold feladatait ellátó, de annál olcsóbban előállítható, üzemeltethető eszköz létrehozása volt, és aki ilyesmire vágyik, annak valószínűleg diszkontárat jelent a kétmillió dolláros (453 millió forint) összeg.

A Solara robotrepülő lenyűgöző technológiai fejlesztés, ami jól mutatja, hogy egyre gyorsabban gyűlnek az érvek, a pozitív példák az alternatív energiaforrások alkalmazása mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik