Tudomány

Zöldszüret – aktuális hazai és külföldi cikkek olvasztótégelye

Mi történt a kigyulladt Teslaval? Az EU szabályozná a tagállamok energiapolitikáját, Orbán betiltaná a háztáji ivóvíz-kutakat!

Újra száguld a Tesla! A múlt heti, nagy port kavart Seattle-i tűzeset után több mint 10%-ot zuhant a cég árfolyama. Kiderült, a tüzet nem konstrukciós hiba okozta, hanem az úton haladó vontatóról lehulló fémtörmelék, amelybe belehajtott a gépjármű vezetője. Az erőteljes ütközés hatására pedig az úton levő fémtárgy átütötte a Model S akkumulátorát védő borítást, így okozva tüzet az akkumulátorban. Az esettel kapcsolatban a vezetőség azt is elmondta, hogy a gépjármű sofőrje sértetlenül szállt ki, és a Model S a lehető legjobban vizsgázott. Musk, a cég vezére a bejegyzésben hoz egy érdekes statisztikát is, mely szerint egy Teslában ötször kisebb a valószínűsége annak, hogy a baleset során tűz keletkezzen, mint egy hagyományos autóban. – Olvashatjuk a portfolio-n.

Luxus parasztház nyerte az év háza díjat. Egyszerű, átlátható formavilág, mégis magas szintű megvalósítás – hangzik el az értékelésben. Homlokzatán csak két anyag, a fa és a fém használata dominál. Mindezek rendkívüli szuggesztivitást kölcsönöznek az épületnek. Az eredményhirdetésen az is elmondták, jövőre állami támogatást kaphat a magyar építőipar, a célok között szerepel nyugat-Európa meghódítása is. A kérdés már csak az, mikor kerülnek fel a napelemek? –penzcentrum.hu

Elkezdődött a fűtési szezon, ez pedig ugyan várt, de jelentős kiadásokat jelent sok háztartásban. Megfelelő padlásszigeteléssel akár 20-30%-ot is lefaraghatunk a költségekből, hiszen a hő felfele igyekszik távozni a házból. A fújható üveggyapot szigetelés nem túl drága, véd a penészedés ellen, ráadásul nyáron a klíma is hatékonyabban tudja hűteni a házat. Az cikket egy piaci szereplő tette közzé, így önreklámtól nem mentes, viszont a korrekt írásnak köszönhetően nálunk is helyet kapott.

Az Orbán kormány betiltaná a ház körüli ivóvíz-kutakat. Várhatóan államosítani szándékozik a vízszolgáltatást, az új rendelet pedig maximalizálná a várható bevételt. Az október 8. és 11. közötti budapesti világtalálkozón 1200-1400 résztvevőre számítanak, köztük állami vezetőkre, az ENSZ szervezeteinek vezetőire, vízügyekkel foglalkozó intézmények képviselőire és tudósokra, teszi közzé a népszabadság online.

Brüsszelben napirendre került az EU-s tagállamok energiapolitikája. A nagykereskedelmi energiaárak szabályozása miatt Franciaországgal és Lengyelországgal szemben indult már kötelezettségszegési eljárás. Itthon a kiskereskedelmi (lakossági) árakat kell majd fokozatosan a piaci felé terelni. Orbán Viktor a rezsicsökkentésről beszél a Kossuth Rádió szeptember 20-i műsorában. Írja a bruxinfo.hu.

Az ellenzék rezsiháborúba kezd a kormánnyal. A szolgáltatók államosítása közben az MSZP külön napelem és szélenergia programot szeretne bevezetni, illetve zöld beruházási rendszereknek nevezett energiahatékonysági programot indítani, melyre ingatlantulajdonosok pályázhatnak majd – origo.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik