Tudomány

Élhető Jövő Park

Fót, 2013, október 2 – Elkészült a Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központjában az Élhető Jövő Park kísérleti projekt. A projekt keretében az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport támogatásával, valamint a HP Magyarország, a Mercedes-Benz Hungária Kft. és az OTP Bank segítségével megújuló energia-forrásokat hasznosító energiatermelő egységek, valamint ezek működését felügyelő és összehangoló informatikai rendszer került felépítésre. A teljes beruházás közel 300 millió Ft-ból valósult meg, amely példaértékű összefogás a piaci szereplők részéről. Az ünnepélyes átadáson jelen volt dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is.

Az energiatermelés és a közlekedés is komoly kihívásokkal néz szembe a 21. században. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992. évi, klímaváltozásról szóló keretegyezménye előirányozta az üvegházhatású gázok 80-95%-kal történő csökkentését az 1990-es szinthez képest.

A Park létrehozásának szakmai célja is volt: a decentralizált energiatermelés tanulmányozása, szakmai oktatások és kísérletek végzése megújuló energia-források használatával. Az együttműködési projektben részt vesz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem is.

A közel kétéves beruházás eredményként a Lovasterápiás Központ mellett egy komplex energiatermelő rendszer és egy passzív ház került átadásra. Mivel a megújuló energia-forrásokra mind egy napon belül, mind éves szinten jelentős termelésingadozás jellemző, ezért a különböző megoldásokat magába foglaló energiatermelést egy intelligens energiafelügyeleti rendszer koordinálja. Feladata, hogy egy 20kW-os maximális teljesítményű, magas hatásfokú ipari akkumulátor-telepbe raktározza az energiát.

A termelést 4 különálló berendezés biztosítja:

– egy közel 100m2-es, 15,6kW napelemes kiserőmű és napkollektoros melegvíz-termelő rendszer

– egy 20kW teljesítményű szélerőműből, amely már 3m/s szélsebességtől képes energiát termelni

– egy 14kW-os hőteljesítményű levegő-víz rendszerű hőszivattyúból, mely főtéshez és hűtéshez egyaránt használható, valamint

– egy mikro vízerőműből áll, amelyik előzetes becslések szerint 1,2MWh/év villamos energiát termel, és érdekessége, hogy a vízterelő szerkezete is környezetbarát anyagból, vörösfenyőből készült.

A projekt keretein belül kelt életre az ELMŰ-ÉMÁSZ elektromos mobilitás programja, melynek keretében elektromosautó-töltőállomásokat is kiépítettek, valamint egy új házvezérlési megoldás, a Smart Home (Okos Otthon) is bemutatásra került. A tájékoztató szerint ezt úgy kell elképzelni, hogy egy „távirányítóval” (pl. okostelefon) kezelhetjük házunk összes elektromos berendezését, így akár a munkahelyünkről becsukhatjuk a nyitva felejtett ablakot.

A beruházás célja a Lovasterápiás Központ energiaellátásán túl olyan kísérleti-kutatási terület létrehozása volt, ahol nem csak az áramszolgáltató, hanem a projektben részt vevő egyetemek kutatói, oktatói és hallgatói is tapasztalatokat gyűjthetnek.

Jelenleg a passzív ház ad helyet a látogatóknak, ahol kiállítás látható a megújuló energiák, energiahatékonyság, decentralizált energia rendszerek, energiatároló berendezések és az elektromos mobilitás témakörében. A majdani látogatóközpontként működő létesítmény adatai elképesztőek. Kizárólag speciálisan hőszigetelt téglákból épült, a nyílászárókban 3 rétegű üveg kapott helyet, a hagyományos vagy halogén izzók helyét pedig a LED világítás vette át. Az egész ház fogyasztása összesen mindössze 22W.

A kutatások támogatója a HP Magyarország, akik a mérésekhez szükséges gépparkot is biztosítják: egy tucat számítógéppel, szerverrel, 15 monitorral és 6 kivetítővel. Az együttműködés a Gyermekmentő Szolgálattal már több, mint 10 éves múltra tekint vissza. Leginkább a Safer Internet Plus (Biztonságosabb Internet) program keretében dolgoznak együtt, de a szervezet központjaiban lévő IT infrastruktúra biztosítása is hozzájuk köthető. A HP nagy hangsúlyt fektet a környezettudatságra és a fenntartható fejlődésre – kezdve az újrahasznosított eszközöktől egészen az energiatakarékos adatcentrumokig. Legutóbbi akciójuk épp a munkahelyeken történt: A tömérdek műanyag pohár és üdítős flakon eltűntetése céljából megszüntették az automatákat, cserébe a dolgozók névre szóló agyagbögrét kaptak.

Az eseményen az Oktatóközpont látogatása mellett a résztvevők megtekinthettek egy smart fortwo electic drive személygépkocsit is. A Daimler számára kiemelten fontos az emisszió mentes erőforrások kifejlesztése. A Mercedes-Benz és a smart személygépkocsik alternatív hajtásláncai jelenleg a világ leginnovatívabb megoldásai közé tartoznak. A megnyitón láthattuk a Kecskeméten gyártott Mercedes-Benz CLA első példányát, ami a www.segitsegymosollyal.hu webcímen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számára gyűjt adományokat. A szintén itthon gyártott, B osztályt is megtekinthettük a bemutatón, amely ugyancsak a mentőszolgálatot szolgálja.

Az OTP csoport egy munkavállalóra, egy bankfiókra vetített környezeti hatásai nem jelentősek, azonban a Bankcsoport mérete miatt összességében érzékelhetővé válnak. Évről évre kevesebb papíranyagot használnak fel, szolgáltatásaik közül egyre több érhető el online formában. Folyamatosan keresik a környezetkímélő megoldásokat, törekszenek azok mind szélesebb körben történő alkalmazására. A környezet iránti felelősségvállalásuk fontos része, hogy óvják környezetüket, példát mutassanak, és nem utolsó sorban másokat is környezettudatos magatartásra ösztönözzenek.

Az egyetemek szeretnék, ha az Élhető Jövő Parkot kutatóik és diákjaik használják a szélenergia (szélturbinák) mérésére, a napenergia tanulmányozására, illetve a komplett rendszer hatásainak elemzésére. Ehhez pedig a jól felszerelt épület és informatikai rendszer minden segítséget meg is ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik