Tudomány

Nagyfeszültségű öko-hatékonyság

Az ABB, amely az energiaátviteli és elosztási berendezések legnagyobb gyártója a világon, a nagyfeszültségű átviteli hálózatok úttörőjeként és tapasztalt beszállítójaként a villamos hálózat öko-hatékonyságának növelése érdekében csökkenti nagyfeszültségű termékeinek környezetre gyakorolt hatását.

A világ népességének növekedésével párhuzamosan nő az elektromos energia iránti igény, és mivel viszonylag nagy mennyiségű villamos energiát termelnek a lakott központoktól távol, egyre nagyobb szükség van a biztonságos és hatékony szállítást biztosító nagyfeszültségű termékekre.

Ezért a 100 országban jelen lévő, 145 ezer alkalmazottat folgalkoztató világcég célja az, hogy a leginkább energiatakarékos gyártási folyamatokat alkalmazza, hogy segítse termékei beépített energiatartalmának csökkentését. A beépített energiatartalom a termékek és szolgáltatások előállításához szükséges összes energiamennyiség, beleértve a nyersanyag kinyerést, szállítást, gyártást, összeszerelést, telepítést, leszerelést és szétbontást.

Az ABB által beépített termékek energiatartalmának csökkentése érdekében nagyobb az újrahasznosítható és eldobható anyagok felhasználása, ami általában kevésbé energiaigényessé teszi a gyártásukat, illetve az üzemből történő kivonásukat. Azonban bizonyos alkotóelemek a szokásosnál nagyobb globális felmelegedési potenciállal (GWP) bírnak, és újrahasznosításuk is nehezebb.

A szigetelésre és árammegszakításra szolgáló berendezésekben széleskörűen alkalmazott egyik ilyen alkotóelem a kén-hexafluoridként (SF6) ismert üvegház-hatású gáz, amelynek a globális felmelegedési potenciálja 22 800-szorosa a széndioxidénak.

Az SF6 gáz fizikai tulajdonságainak köszönhetően széles körben használatos az elektromos iparban dielektromos szigetelésre és árammegszakításra. A nyomás alatt tartott SF6 gáz biztosítja a gázszigetelésű kapcsolóberendezések biztonságos és megbízható működtetését, mivel az egyéb szigetelő közegeknél sokkal nagyobb átütési szilárdsággal rendelkezik, így lehetővé teszi a berendezés helyigényének jelentős csökkentését.

Az ABB tisztában van az SF6 gáz globális felmelegedési potenciáljával, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gáz ne szökjön ki a légkörbe a berendezés gyártása, üzembe helyezése, szervizelése vagy leselejtezése során. A berendezések folyamatos online nyomon követése segít a szivárgások korai felfedezésében, és lehetővé teszi a javítást végző csapatok gyors kiküldését. Emellett, mivel az SF6 gáz élettartama hosszabb, mint az azt tartalmazó nagyfeszültségű terméké, az ABB szabadalmaztatott technológiájának használatával a gáz 99,9%-os tisztaság felett visszanyerhető a berendezés üzemmenetből történő kivonásakor, így ismételten felhasználható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik