Tudomány

Villámmal tölthetjük a mobilunkat?

A villám örökre misztikus természeti jelenség marad, amiből a kutatók már ősidők óta próbálnak hasznot húzni. Csábító lehetőség, hogy a hatalmas energiaáramlással járó folyamatból tanulva a hétköznapi életben is alkalmazható technológia alakuljon ki.

Angliában pont ezen a kérdésen dolgoznak a Southamptoni Egyetem tudósai, a Nokiával karöltve. Hajmeresztő kutatásuk még igencsak gyerekcipőben jár, a közeljövőben nem várható rezsicsökkenés viharos időjárás esetén, de már jó úton haladnak a természetben előforduló magasfeszültségű áram megismerésében.

Legutóbbi kísérletükben sikerült egy laboratóriumban előállított mini-villám energiáját hasznos munkára fogni. A finn mobilcég egyik típusát töltötték fel a kísérleti energiaforrást felhasználva, ami jelenleg inkább ügyes marketingfogás, mint valós eredmény.

Mindenesetre jól hangzik, hogy a 30 centiméteres távon áthúzó 200 000 Volt feszültségű elektromosságot egy speciális transzformátorral felfogva sikerült a töltés. Természetesen a kutatás vezetője Neil Palmer nem felejtette el megemlíteni, hogy a telefon nagyon jól teljesített, számukra érthetetlen módon stabilizálta a zajos, ingadozó energiát, és engedte tölteni az akkumulátort.

Ha mindez nem csak hírverés a Nokia Lumia 925 számára, akkor tényleg tettünk egy lépést a villámok megzabolázása felé, bár erősa gyanú, hogy további fényes eredményekről nem fogunk beszámolni a közeljövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik