Tudomány

Hajléktalan rozmárok tömege vetődött partra

rozmar(960x640)(1).jpg (rozmár)
rozmar(960x640)(1).jpg (rozmár)

A becslések szerint mintegy tízezer rozmár tolong Alaszka északnyugati partvonalán, mert az állatok nem találtak elegendő tengeri jeget a Jeges-tenger sekély részén.

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) kutatói múlt pénteken kapták lencsevégre a Point Lay nevű faluhoz közeli zátonyszigeten csoportosuló rozmárokat. Az állatok szeptember közepén kezdték meg a kitelepülést. A mostani nagy csordát a NOAA szokásos évi, az északi sarkvidéki tengeri emlősök számának felmérését szolgáló légi megfigyelése során észlelték.

Szeptember 12-én a becslések szerint már 2000-4000 rozmárt fényképeztek le a területen. Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat azonnal megtette a szükséges lépéseket annak megakadályozására, hogy a sziklás partvonalon szorosan egymás mellett heverő állatok között pánik törjön ki. A szolgálat a helyi falvakkal együttműködve igyekszik biztonságos távolban tartani az embereket és a repülőgépeket a csordától.

A fiatal állatok különösen sérülékenyek egy ilyen pánikszerű menekülésnél, amelyet közeledő jegesmedve, ember, vagy alacsonyan szálló repülőgép is kiválthat. Az alaszkai Icy Cape földnyelvnél 2009 szeptemberében történt esetet követően több mint 130, többségben fiatal rozmár tetemét számolták össze.

A rozmárok parton való gyülekezése a felmelegedés nyomán bekövetkező nyári tengeri jégveszteséggel van összefüggésben. A csendes-óceáni rozmárok (Odobenus rosmarus divergens) a Bering-tengeren töltik a téli hónapokat. A nőstények a tengeri jégen hozzák világra kicsinyeiket és az úszó jégtáblákról merülnek alá a táplálékukként szolgáló csigákért, kagylókért és férgekért a sekély vizekben.

A NOAA éves vizsgálatának célja a grönlandi bálnák (Balaena mysticetus), szürke bálnák (Eschrichtius robustus), belugák (Delphinapterus leucas) és egyéb tengeri emlősök számának felmérése a potenciális olaj- és földgáz-kitermelő területeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik