Tudomány

Idén sem lesz fehér karácsony

karácsony (fehér karácsony, )
karácsony (fehér karácsony, )

Könnyeket még korai lenne hullatni, a meleg és száraz decembert jósló modell beválása ugyanis nem 100 százalékos.

Kapcsolódó cikkek

A CFS, azaz Climate Forecast System egy klímaelőrejelző rendszer, amely igen hosszú távra jelzi előre a főbb időjárási viszonyokat. A föld-, az óceán-, a jégfelszín és a légkör adatainak elmúlt 30 éves átlagát a jelen állapotokkal összevetve adja meg, hogyan alakulnak majd a következő csaknem fél év hőmérsékleti és csapadékviszonyai az átlaghoz képest.

Mérget ne vegyünk rá

Az ilyen hosszú távú előrejelzés beválási esélyét mégy csak megtippelni sem lehet, hiszen bármilyen nem várt esemény az eredmények gyökeres változásait idézheti elő – mondta el a Hír24-nek Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa. Az éppen aktuális időjárást olyan sok, folyton változó körülmény határozza meg, hogy a szakemberek három-öt napra előre tudnak bármit is nagy biztonsággal állítani – teszi hozzá.

A CFS-előrejelzés még nem annyira régi, hogy a múlt példáiból akár egy átlagos beválási arányt is megállapíthassunk, ám ha nem jön közbe semmi rendkívüli esemény, a jóslat akár 70-80 százalékban is valóra válhat. E szerint pedig októberben 1-2 fokkal hidegebb lesz, mint a 30 éves átlag, csapadékból pedig vagy 80-90 százalékkal több fog hullni. A november is hűvösebb és főleg Magyarország délkeleti részén csapadékosabb lesz a megszokottnál.

Meleg, száraz december

Decemberre aztán fordul a kocka, a plusz egy fokos átlaghőmérséklettől 4-6 fokkal is eltérhetünk pozitív irányban, a csapadék mennyiségének pedig mindössze 40-60 százaléka várható. Berceli Balázs azonban kiemeli, hogy ez még önmagában nem jelent “fekete” karácsonyt. Átlagokról beszélünk, az aktuális értékek a 30 napon belül jelentősen eltérhetnek egymástól. Volt már rá példa, hogy a december eleji 15-20 fokos hőmérséklet után a hónap végén -20 fokos fagy köszöntött be.

Fotó: MTI / EPA / Andy Rain

Januárban a hőmérséklet az átlag közelében lehet, ám a csapadék mennyisége akkor is a nagy átlag felénél marad. Februárban “helyreáll a rend”, mind hőmérséklet, mind az égi áldás terén egy átlagos hónap vár majd ránk. Legalábbis az átlagok alapján számított valószínűség szerint…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik