transzplantáció (transzplantáció, )
Tudomány

Ezer dollár egy veséért – megéri?

Míg a feketepiacon egy jó állapotú, egészséges emberi vese akár 160 ezer dollárt is érhet, a donornak ennek töredékével kell beérnie.

 

Az emberi testben minden szervnek megvan a maga szerepe, ám némelyek nélkül még képesek vagyunk életben maradni. A legtöbb ember nélkülözni tudja például az egyik veséjét, a tüdő, a máj és a belek egy részét, vagy egyik szemgolyóját. Ezek híján is viszonylag teljes, hosszú életet élhetünk.

Igaz, a máj- vagy tüdőtranszplantáció annyira bonyolult műtét, hogy igencsak ritka a feketepiacon. Szemgolyóért sem állnak sokan sorba, bár az elhunyt donoroktól átültetett szaruhártya gyakori és törvényes eljárás az Egyesült Államokban. Tisztázzuk az elején: a szervkereskedelem illegális, a rászoruló betegek csakis elhunyt, korábban ilyen értelmű nyilatkozatot tett donoroktól kaphatnak törvényesen új szervet.

(Forrás: AFP)

Egy vesét viszonylag egyszerű műtéttel is ki lehet operálni, normál esetben az “áldozat” élete sem kerül veszélybe. Ezért a kétségbeesett, nyomorgó emberek a legtöbbször ezt a szervet bocsátják áruba. A feketepiaci szervkereskedők természetesen nem készítenek részletes adóbevallást a bevételeikből, de az árakkal nagyjából tisztában lehetünk. Indiában körülbelül 20 ezer, míg Kínában 40 ezer dollár egy “élő” emberi vese, de egy egészséges, kiváló állapotban lévő szervért akár 160 ezer dollárt is adhatnak – írja a Popsci.com.

Mármint a kereskedőknek, a szerveit felajánló szerencsétlen ennek csak a töredékét teheti zsebre. A legtöbben ezer-tízezer dollárt, azaz 200 ezer-2 millió forint közötti összeget kapnak a veséjükért cserébe. A “beszerzési” és “eladási” ár közti óriási különbséget persze az illegálisan működő “kereskedők” teszik zsebre.

Amíg azonban vannak, akiknek akár az életét menti meg egy falat kenyér, a szervkereskedelem is élni és virágozni fog. Az Egyesült Államokban már felmerült, hogy legalizálnák az élő donorokból származó szervek adásvételét. Bár nagyon komoly etikai aggályokat vet fel, de így a donor is “tisztességes pénzt” kaphatna önmaga megcsonkításáért.

Hogy mennyit, arról két esetből alkothatunk fogalmat. Tavaly nyáron egy férfi 100 ezer dollárt kínált egy veséért Amerikában egészen addig, amíg hirdetését el nem távolították. A határ viszont tényleg a csillagos ég: 1999-ben valaki az eBayen árulta a veséjét, mire letiltották, az aukció már 5,75 millió dollárnál tartott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!