Tudomány

Vegyi támadás: így véd a gázálarc

gázálarc (gázálarc, )
gázálarc (gázálarc, )

A gázálarc csaknem száz százalékban védi a tüdőt a mérges gázoktól, de nem nyújt tartós védelmet. Félelemtől reszketve, visszatartott lélegzettel kell cserélni.

Izraelben komolyan tartanak attól, ha az Egyesült Államok megtámadja Szíriát, a szomszédos zsidó állam válik a szír “bosszú” elsődleges célpontjává. A lakosság a múlt héten százával állt sorban a helyi elosztóközpontok előtt vegyi vagy biológiai támadások idején használatos védelmi felszerelésekért. Ezek egyik alapvető eleme a gázálarc. A National Geographic most annak járt utána, vajon tényleg hatékony védelmet nyújt egy maszk a vegyi támadások ellen?

A gázálarc egy speciális maszk, amely két módon akadályozza meg a potenciálisan mérgező anyagok belégzését. A maszk “ormányában” az első vonalban egy részecskeszűrő található. Nincsenek benne kémiai anyagok, ez egy fizikai szűrő, amely felfogja a méreganyagot, gyakorlatilag kiszűri a belélegzett levegőben található részecskéket – magyarázza a lapnak John Georgiadis professzor, az Illinoisi Egyetem szűrőrendszerek fejlesztésével foglalkozó munkatársa.

Gázálarcpróba Izraelben (forrás: AFP)

A második réteg egy abszorpciós szűrő. Az abszorpció magyarul elnyelődés gázok, gőzök és folyadékok megkötését jelenti szilárd felületen. A szűrők a legtöbbször aktív szenet tartalmaznak, amely ragacsos csapdaként ejti foglyul a toxinokat. A hatékony szűrő a mérgező részecskék 99,99 százalékát felfogja, miközben elegendő levegőt enged át.

A gázálarcok, ahogy a képeken is látszik, hermetikusan fogják körbe és zárják le az arcot, a levegő így csak a szűrőn keresztül jut a tüdőbe. Baj akkor van, ha valaki rosszul helyezi fel, ilyenkor a gáz bejut a maszk mögé és a szűrő mit sem ér. Az álarc ugyan védi a tüdőt, ám ez vegyi támadás esetén nem mindig elég. Sok anyag nagy mértékben károsítja a bőrt is vagy épp azon keresztül jut a szervezetbe. Egyszerűen lemosni pedig nem lehet őket.

Újabb probléma, hogy a szűrők átlag három-négyóránként eltömődnek, használhatatlanná válnak. Ekkor cserélni kell. Képzeljük el ezt az érzést: Az ember életveszélyben van, minden egyes lélegzet halálos lehet. Ám le kell venni a védelmet jelentő eszközt, majd egyetlen levegővel, a lehető legteljesebb nyugalomban, újra légmentes záródással cserélni. Az ember ösztönösen zihálna a félelemtől, kapkodna. És gondoljunk a gyerekekre, idősekre…

Gázálarcért állnak sorban:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik