Tudomány

Ilyen lesz egy város 2050-ben

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 08. 29. 13:00

Megszűnnek a dugók, a boltokban saját magunknak nyomtatjuk ki a személyre szabott árut, az utcákon pedig lámpák helyett fák fognak világítani.

Korábban a témában:

Zsúfoltság, bűz, környezetszennyezés – modern városaink lassan élhetetlenné válnak. Az emberiség hatalmas ütemű növekedésével épített környezetünket is gyökeresen át kell alakítani. Hacsak nem akarjuk teljesen kizsigerelni a természetet és vele együtt önmagunkat is lassan elsorvasztani. A technika elméletben készen áll, lássuk tehát, hogyan  néz ki a BBC szerint egy modern város 2050-ben.

Okosépületek és vertikális farmok

Az egyik legfontosabb tényező az otthon, a lakás. A jövő “okosépületei” szinte önálló életet élnek majd. Kontrollálják a hőmérsékletet, ehhez igazítják a fűtést és a hűtést. Nem fűtjük többé az utcát és nem felejtjük bekapcsolva az áramzabáló légkondit. Minimális emberi beavatkozással működik majd a világítás és a biztonsági rendszerek.

Ezek az épületek a fenntartható fejlődés jegyében születnek majd. A felhasznált energia nagy részét maga az épület termeli meg, az esővíz hasznosításával pedig minimálisra csökkenti a vízfogyasztás költségeit és környezetterhelését. Az elektromos áramot hatalmas akkumulátorokban tárolják majd, a “felesleget” pedig visszatáplálják a hálózatba.

jövő épöletei (jövő épületei) Illusztráció: Shutterstock

Sok munkahely is megváltozna. Felejtsük el a mai felhőkarcolók formáját, 2050-ben ökotornyok törnek majd az ég felé. A többcélú épületekben függőleges gazdaságok működnek majd: élelmet termelnek amellett, hogy irodák, boltok, lakások részére továbbra is alkalmasak lesznek. Az úgynevezett vertikális gazdálkodás előnyei, hogy a növények egész évben termeszthetők és nem befolyásolják az időjárási körülmények.

Világító fák

Hihetetlennek hangzik, de a jövő városában nem találkozunk majd utcai lámpaoszlopokkal, a közvilágítást világító fák szolgáltatják majd. Ez nemcsak az Avatarban létezik, a világító fehérjék használata nem ismeretlen a biológiai kutatásokban. Amerikai kutatók már meg is kezdték a kísérleteket egy lúdfű néven ismert gyomnövényen, amelybe a Vibrio fischeri nevű tengeri baktériumból ültetnek be géneket.

Terveik szerint az itt megalkotott technológiát fogják alkalmazni fák esetében is. A fák egész életükben világítanak majd, és az egyenletesebb eloszlású fényforrások miatt sokkal szebb lesz a közvilágítás.

Robotaxi és repülő pizzafutár

Mobiltelefonok helyett a polgárok számítógépekkel a “zsebükben” élik majd életüket, például a Google-szemüveghez hasonló eszközökön kommunikálnak majd. Megszűnnek a dugók és a közlekedési lámpák is. A városokban teljesen önálló “robotaxik” váltják fel az autókat és a tömegközlekedést is.

Teljesen átalakul a vásárlás is, a virtuális és a valós világ határai elmosódnak. Az üzletek polcait képernyők váltják majd fel és roboteladók segítenek majd a választásban. A 3D-nyomtatókat használva a vásárlók akár személyre szabott termékeket hozhatnak létre a boltokban. A pizzafutárnak pedig a jövőben nem ajtót, hanem ablakot kell majd nyitni: a megrendelt ételt ugyanis drónok fogják házhoz szállítani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.