Tudomány

Elefántokat rabolnak Thaiföldön

Tizenhat illegálisan tartott és feltehetően a vadonból elrabolt elefántot koboztak el a thai hatóságok. Turistalátványosságként tengették életüket.

 

A rendőrök egy összehangolt akció során az ország három megyéjében bukkantak a törvénytelenül tartott ormányosokra. A déli tartományok parkjainak átfésülése még csak a kezdet, a következő hónapokban négy másik turisztikai régióban is lecsapnak az illegális állattartókra – számol be a Greenfo.hu.

A turistacsalogató elefántok egy részét még most is a vadonban ejtik foglyul Thaiföldön, vagy a szomszédos Mianmarban, majd betanítják és máris idegenforgalmi látványosságként dolgoznak életük végéig elefántparkokban, botanikus kertekben. A probléma az, hogy az orvvadászok nemcsak elfogják ezeket az állatokat, hanem számos esetben az elefántok a parkokba hivatalosnak tűnő papírokkal érkeznek.

A vadon élő elefántok befogása a 70-es évek óta szigorúan tiltott Thaiföldön és a nyolc évesnél idősebb állatoknak hivatalos dokumentumokkal kell rendelkezniük. A szabályok szerint csakis ezekkel az állatokkal lehet hivatalosan kereskedni. A rabságban született kis elefántoknak is kell papír, ám a törvény egyfajta kiskapuként lehetőséget ad arra, hogy az elefánt tulajdonosnak nem kell bizonyítania, hogy a borjú rabságban született.

Így sajnos számos példa van arra, hogy a vadonban épp csak megszületett elefántborjúkat rabolják anyjuktól és csempészik át a határon, majd egyszerűen háziasított elefántként jegyzik be azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik