Tudomány

Esőt csináltak Tokióban

10-11 milliméternyi csapadékot sikerült előidézniük.

Tizenkét év után először vetette be esőcsináló berendezéseit a tokiói önkormányzat, miután a metropolisz térségének ellátásáról gondoskodó vízgyűjtőmedencék szintje a normális alá csökkent.

A két gépet helyi idő szerint szerdán, délután két órakor aktiválták. Három órával később nagyjából 10 milliméternyi eső esett a Tamagawa-folyón lévő Ogouchi vízgyűjtő felső szakaszánál és az aktiválást követően 11 milliméternyi csapadék hullott az alsó szakaszon – jelentette be az önkormányzat illetékese.

A gépek a medence közelében helyezkednek el. A szakemberek – az esőcseppek “vetőmagjaiként” szolgáló – ezüst-jodidot kevertek össze acetonnal, majd a keveréket felhevítették, mielőtt a levegőbe jutatták egy fúvóberendezés segítségével. A keverék 4-5 ezer méter magasan megfagy a felhőkben, készen állva az esőcsinálásra.

A gátak vízszintjében bekövetkező változások megfigyelését követően a tokiói vezetőség eldönti, hogy teljes gőzzel üzembe helyezi-e a berendezéseket. Szerda óta a Tone folyó mentén lévő vízgyűjtők szintje 47 százalékon, míg a Tama folyón lévőké 69 százalékon állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik