Tudomány

Keresik a Rubicont

Caesar (rubicon, caesar)
Caesar (rubicon, caesar)

Tudós vita dönti el Olaszországban, hogy melyik mai folyó felel meg az ókori Rubiconnak, amelynél Julius Caesar „elvetette a kockát”.

A mai Emilia Romagna tartomány három kis folyója is a Rubiconnak vallja magát: a Pisciatello (vagy helyi nyelvjárásban az Urgon), a Fiumicino és az Uso. Mindhárom az Adriai-tengerbe ömlik Riminitől északra. Az első kettő ugyanazokon a dombokon ered és még a tenger előtt egy mederben találkozik egymással.

Eddig hivatalosan a Fiumicinót azonosították a Rubiconnal, miután Benito Mussolini ezt rendeletben rögzítette még 1933 augusztusában. Válasz talán most augusztus 10-én születhet, amikor a folyóktól nem messzi San Mauro Pascoliban levő szabadakadémia igyekszik feloldani a történelmi titkot – bírósági tárgyalás formájában.

A Rubicon az ókorban Gallia Cisalpina provincia és Itália határán húzódott. A folyót római hadvezér sereggel nem léphette át. Csapatai élén Julius Caesar a Krisztus előtti 49-ben mégis átlépte a folyót és Róma ellen vonult. A történetíró Suetonius szerint Caesar akkor mondta a híres Alea iacta est (“A kocka el van vetve”) mondatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik