Jan Mayen-sziget (Jan Mayen-sziget)
Tudomány

Új hegyláncot fedeztek fel a Földön

Egy 1500 kilométer hosszú vulkanikus hegyláncolatot fedeztek fel kutatók a Norvég-tengerben, amely hamarosan akár a felszínre is törhet új szigetcsoportként.

Öt új vulkánkürtőt fedeztünk fel júliusban a norvég felségvizeken az (Izlandtól északra fekvő) Jan Mayen-sziget és a Loki’s Castle között – közölte Rolf Pedersen, a Bergeni Egyetem professzora, a kutatás vezetője a The Local című hírportál norvégiai kiadásával. Dag Rune Olsen, az egyetem rektora szerint a vulkanikus hegység felfedezése olyan jelentőségű a mélytengeri kutatásban, mint az űrkutatásban az ember Holdra szállása.

Pedersen tagja volt annak a mélytengeri kutatócsoportnak, amely 2008-ban felfedezte a Loki’s Castle térségében húzódó víz alatti vulkanikus mezőt, amely több száz vulkánból áll, néhány csak mintegy 20 méterre van a tengervíz felszíne alatt.


A Jan Mayen-sziget
Fotó: AFP

Olyan sekély szinten találtunk vulkánokat, hogy azok bármely pillanatban a felszínre törhetnek, és egy új szigetcsoportot formálhatnak. Régóta tudjuk, hogy Izlandon erős a vulkanikus tevékenység és gejzírműködés, de úgy véltük, hogy ehhez hasonló Norvégiában nem létezik. De bebizonyosodott, hogy van, csak a tenger alatt – nyilatkozta az új felfedezésről Rolf Pedersen a VG norvég napilapnak.

Dag Rune Olsen elmondta: a térségben 50 új fajt is felfedeztek a kutatók, amelyek különösen mostoha körülmények között élnek. Ez lehetőséget nyújt új molekulák felfedezéséhez, amelyek létéről nem tudtunk, és amelyek felhasználhatók új gyógyszerek kifejlesztéséhez – tette hozzá.

Ajánlott videó