Tudomány

Súlyos lepkeveszteség érte Európát

Sri Lanka lepke (sri lanka, lepke, )
Sri Lanka lepke (sri lanka, lepke, )

A mezei pillangók fele 20 év alatt eltűnt a kontinensről, ami annak a jele, hogy a fajok sokszínűsége veszélyben van – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kedden.

„A pillangókon jól megfigyelhető, milyen sors vár sok más rovarra, a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma általános állapotára” – olvasható a jelentésben.

„A mezei pillangófajták számának ilyen mértékű csökkenése vészjelzés. Ha nem tudjuk megvédeni az élőhelyeiket, sok fajukat örökre elveszíthetjük – jelentette ki Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója. – Tisztában kell lennünk azzal, milyen jelentőségük van a pillangóknak és más rovaroknak, hiszen a virágok beporzása létfontosságú a természet egyensúlya és a mezőgazdaság számára.”

Az EEA tanulmányában 17 mezei pillangófaj evolúcióját elemezték az 1990 és 2011 közötti időszakban. Adataik szerint nyolc faj egyedszáma csökkent, köztük a közönséges boglárkáé (Polyommatus icarus), két faj, így a hajnalpírlepke (Anthocharis cardamines) egyedszáma változatlan maradt. Nyolc faj – köztük a busalepke (Hesperia comma) – esetében a tendencia „bizonytalan”.

Ezért tűnnek el

A csökkenés oka az intenzív mezőgazdasági művelés, valamint a hegyvidéki földek gondozásával való felhagyás, elsősorban Európa déli és keleti részén, ahol a mezők fokozatosan erdővé vagy bozótossá alakulnak át.
Északnyugat-Európa egyes régióiban alig maradt más élőhely a mezei lepkéknek, mint az országutak széle, a vasutak nyomvonalai vagy a városi környezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik