Tudomány

Magunknak köszönhetjük a hőséget?

A klímaváltozással párhuzamosan egyre gyakoribbá válnak a halálos hőhullámok.

A klímaváltozást ma már tényként kezelhetjük, a vita már csak arról folyik, természetes folyamatról, vagy az emberi tevékenység áll-e a hátterében. Tény, hogy a természet rövid idő alatt igen komoly változásokat produkálhat. Tény az is, hogy az ember által a légkörbe juttatott gázok üvegházhatást okoznak, és ezek koncentrációja egyenes arányban nő ipari tevékenységünkkel.

A globális felmelegedés nem azt jelenti, hogy minden nyáron egy-két tized fokkal melegebb lesz, hanem sokkal inkább ma még szokatlannak tűnő időjárási szélsőségekben nyilvánul meg. Ilyenek lehetnek a mérsékelt égövön is érezhető extrém meleg periódusok, a hosszú aszályos időszakok, majd hirtelen lezúduló óriási mennyiségű csapadék.

Csak az utóbbi hetekben emberek vesztették életüket Japánban a szokatlanul nagy meleg miatt, az Egyesült Államokban százak kerültek kórházba a hőhullám miatt. Amerikában jelenleg is szenvednek a hőségtől.

A tudósok szerint nagyon nehéz egy-egy eseményből hosszú távú következtetéseket levonni, annyi viszont bizonyos, hogy a klímaváltozással gyakoribbak lesznek az extrém meleg periódusok is. Jelenleg Amerika keleti partjait sújtja a hőség, amit csak fokoz a csapadék. A magas páratartalom ugyanis nehezíti az izzadtság párolgását, a test természetes hűtőrendszerének működését.

Az elmúlt évtizedben kilenc év az elmúlt másfél évszázad legforróbb évei közé tartozott. Az eddigi legmelegebb 2010 volt, a napi melegrekordok száma pedig jócskán meghaladta a hidegrekordokét. Az ENSZ szakértői szerint az időjárási szélsőségek egy része megmagyarázható a természetes éghajlati változékonysággal, ám az ember okozta üvegházhatású-gázkibocsátás növekedése is szerepet játszott az extrémitások előfordulásában.

Az éghajlati extrémitások összesen 370 ezer ember halálát okozták az évtized során, ami 20 százalékkal több, mint az 1990-es években. A halálozási mutatók megugrásáért elsősorban a 2003-as európai és a 2010-es oroszországi hőhullámok voltak a felelősek: míg az előbbi 66 ezer, addig az utóbbi 55 ezer áldozatot követelt.

A hétvégére egyébként itthon is nagy forróság, akár 40 is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik