Tudomány

Kézzel fog cápát egy férfi

bikacápa (bikacápa)
bikacápa (bikacápa)

A farkuknál fogva rángatja partra a tengerek csúcsragadozóit egy amerikai horgász. A videót elnézve azonban a „hőstett" inkább szánalmas magamutogatásnak tűnik.

Az igazi sporthorgász kifogja a kapitális pontyot, lefotózza, majd megtisztelve a természetet és az ellenfelet is, visszaengedi. Valahogy így gondolkodik a 24 éves Elliot Sudal is, ám az ő ellenfelei két-három méteres cápák. A srác pedig fittyet hányva a világ egyik legveszedelmesebb fogsorának, begázol a vízbe és test test ellen küzd meg a ragadozóval.

Sudal saját állítása szerint száz cápát birkózott le az elmúlt nyolc hónapban, a legnagyobb három méteres volt. „Kihúzom őket a partra, lefotózom, majd elengedem, hadd menjenek. Természetvédő vagyok, nem akarom a cápákat sem megenni, sem bántani” – fogalmaz. A „hivatásos természetvédők” persze tiltakoznak. Szerintük a partra vonszolt halakat komoly károsodás érheti. Bár látszólag sértetlenül elúsznak, ám nem tudni, később mi lesz velük.

A „cápákkal birkózó” ember fénye azonban lényegesen megfakul a videó láttán. A horoggal a derékig érő vízbe húzott cápa már korántsem a tengerek ura, a mélység réme. Sokkal inkább egy szerencsétlen, az életéért vergődő állat. Szánalmat ébreszt, nem félelmet. Tegyük hozzá, hogy így is kevés ember merne a közelébe menni, és Sudal még a térdig érő vízben is komoly veszélyben van az állat mellett.

A parta vetett halat legyőzni viszont eléggé kérdéses hőstett. Nevezhetjük akár állatkínzásnak is, főleg mert az egésznek a célja, hogy a fiatalember rögtönzött sztár legyen a parton és az interneten. Nem valószínű, hogy ugyanilyen büszkén feszítene, ha egyszer a cápa birkózná le őt szörfözés közben a mélyvízben.

Az ízlés persze nem vita tárgya, döntsön mindenki maga. Íme a videó:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik