Tudomány

Miért halt meg a kétarcú kiscica?

Születése után néhány nappal el is pusztult az a házi macska, aki „két pofával" jött világra. Csoda, hogy eddig bírta, az anyjának kellett volna elpusztítania még születése pillanatában.

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy az amerikai Oregon államban egy Duecy névre keresztelt, kétpofájú macska született. Az anyja eltaszította magától, így gazdája vette át a gondozását. Az állatorvos a különös külsőn túl mindent rendben talált, a tulajdonos szerint jó étvággyal evett és erősebbnek tűnt, mint két egészséges testvére.

Életképtelen volt

A cica viszont pár nap múlva elpusztult, és feltehetően csak az emberi gondoskodásnak köszönhette, hogy ennyi ideig is élhetett. A macskáknál ugyanis teljesen természetes viselkedésforma, hogy az ilyen deformált, életképtelen utódokat az anyjuk magukra hagyja. Sőt, gyakran ők maguk ölik meg és – kár lenne szépítgetni – el is fogyasztják. Általában megérzik, ha valami gond van a kicsivel, és nem pazarolnak energiát a nevelgetésére.

Tudományos szempontból nincs semmi különös a kétarcú macskában, ez a fajta deformítás előfordul az emlősök között. Feltehetően ikreknek indultak, de a korai fejlődési szakaszban az embriók nem tudtak teljesen ketté szakadni. Ennek eredménye lehet a kétarcú római isten után Janus-macskának nevezett állat. Szerencsétlenek kevés ismert kivételtől eltekintve nem élnek sokáig. Duecyt végzetét is feltehetően az ilyenkor fellépő probléma okozta, hogy az összenövés miatt az agy nem tudta ellátni bizonyos feladatait.

Az eredeti Janus

A házimacskák genetikáját kutató Leslie Lyons professzor szerint nagyon nehéz megállapítani, hogy milyen gyakran születnek Janus-macskák. Egyrészt azért, mert a többség igen hamar elpusztul. Másrészt további genetikai vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, milyen gyakran vannak jelen ikrek egy-egy alomban.

Janus egyébként a római mitológia egyik legfontosabb szereplője, a kétarcú isten, január hónap névadója. Úgy tartották, reggel ő nyitja meg az ég kapuit, és bezárja, mikor este hazatér. Ő volt minden kapu és bejáró őrizője, a kezdet és a vég ura. Ha Róma háborút üzent, a consul kinyitotta templomának kettős kapuit, ezzel hívva fegyverbe a népet. Míg a háború tartott, a kapu nyitva maradt; béke idejére becsukták. Manapság inkább a kettősség, kétszínűség megfelelője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik