Tudomány

Itthon tartják az agyakat

akadémia (akadémia, )
akadémia (akadémia, )

Idén újabb 14 magyar kutató alakíthat önálló kutatócsoportot az MTA segítségével.

A korai rákdiagnosztikában is használható vegyületeket fejlesztő kémikus, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárást kutató orvos, a vállalatok versenyképességének összetevőit elemző közgazdász és a kísérleti részecskefizika eszköztárát bővítő fizikus egyaránt található az MTA Lendület programjának idei nyertesei között.

A 14, kiemelkedő teljesítményt felmutató kutató idén összesen 633,7 millió forintos támogatással alakíthat önálló kutatócsoportot akadémiai kutatóközpontokban, kutatóintézetekben és hazai egyetemeken. Az új nyertesekkel 79-re bővül az ígéretes kutatási programokat megvalósító Lendület kutatócsoportok köre – közölte a Magyar Tudományos Akadémia.

A Lendület kiválósági program a legkiválóbb magyar kutatók hazahívása és itthon tartása mellett a hazai tudomány intézményi kultúrájának megújítását is szolgáló pályázati modell. Az elmúlt években az „agyelszívás” megakadályozásának, a biztos eredményeket hozó kutatások megvalósításának és a versenyképes, fenntartható kutatástámogatásnak a modelljévé vált.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik