Maganyos-George(960x640)(1).jpg (magányos george, )
Tudomány

Hazatér Magányos George múmiája

Balzsamozása után, 2014-ben térhet vissza a Galápagos-szigetekre Magányos George, az alfaja utolsó példányának vélt óriásteknős.

George-ot, az eltűnő fajok jelképévé vált hüllőt tartósítása után az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoporton állítják ki az élőhelyén létesítendő múzeumban. A teknős konzervált és kiállításra kész teste 2014 márciusában tér vissza a szigetekre.

Magányos George 2012. június 24-én pusztult el, több mint százéves korában. Az állatot 1972-ben fedezték fel Pinta szigetén, sokáig faja utolsó példányának számított. Az elmúlt év végén azonban legalább 17 teknőst találtak Ecuador szigetén, amelyeknek a genetikai tulajdonságaik hasonlóak.

A Galápagos-szigeteken egykor háromszázezer óriásteknős élt, a populáció azonban jelentősen csökkent a 18. és 19. században, amikor a bálnavadászok és a kalózok táplálékként fogyasztották őket. Ma már tíz különböző teknősfajnak mindössze 30-40 ezer példánya él a Galápagos-szigeteken. Néhány közülük az 1,8 méteres hosszt és a 180 éves kort is eléri.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó