Tudomány

Ezért vannak vonalak a tenyerünkben

kéz (kéz)
kéz (kéz)

A tenyerünkben található redőkben, vonalakban sokan a jövőt vélik látni. Pedig a természet „csak" azért alkotta őket, hogy jobban tudjunk fogni.

A tenyerünkön látható „vonalak” már az anyaméhben, a magzat körülbelül 12 hetes korában kialakulnak, születéskor már láthatók és végigkísérnek egész életünkön. Sokan a jövőt vélik belőle kiolvasni, ám a Teremtőnek sokkal prózaibb oka volt eme alkotásra.

A sávok a kéz mozgatását segítik. Mintegy utat adnak a tenyér bőrének, hogy ne gyűrődjön fel zavaró, nagy bőrredőkbe, ha ökölbe szorítjuk a kezünket. Ez ugyanis nagyban megnehezítené, hogy bármit is megmarkoljunk. Ugyanilyen célból, a bőr tökéletes eloszlása miatt alakultak ki a mély ráncok ujjperceink találkozásánál is.

Fotó: Shutterstock

A jósok azért mégiscsak tudnak valamit. A legtöbb ember tenyerében három mély barázda fut, ám van, akinél csak egy. A majomráncnak is nevezett egyetlen vonal olyan fejlődési rendellenességet jelezhet a babánál, mint a Down-kór vagy a magzati alkohol szindróma.

Persze ez még nem jelent egyből betegséget, a tenyérvonalak száma és elrendezése egyéb tényezőktől is függ. Benne van a családi kórtörténet, de rasszonként is eltérő lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik