Tudomány
mars (mars)

Megvan a marsi élet kulcsa

24.hu
24.hu

2013. 05. 16. 16:25

Legalább 1,5 milliárd éves víztestet találtak egy bánya mélyén, amely alkalmas élőhely lehetett apró élőlények számára. Ahogy a Földön, úgy a Marson is létezhetnek ilyenek.

Az élet alapvető feltétele a víz. Amikor egy idegen bolygón az élet jelenlétét kutatják, a tudósok elsősorban a víz jelenlétére utaló nyomokat keresik. Kanadai és brit kutatók most olyan felfedezést tettek, ami egyrészt Földünkön is rendkívüli, másrészt reményt ad arra, hogy talán a Marson is létezhetnek olyan elzárt víztestek, amelyekben fellelhetők az élet nyomai.

Egy Ontario állambeli bányában, 2,4 kilométerrel a föld alatt olyan, a föld mélyéből feltörő vizet találtak, amely legalább egymilliárd éve nem volt a felszínen, nem érintkezett a bolygó légkörével. A legvalószínűbb, hogy a víztest 1,5 milliárd éve esett csapdába, de ennél akár egymilliárd évvel is „idősebb” lehet. Élőlények nyomait még nem fedezték fel benne, de annak feltételeit igen.

Ma is ismert számos olyan mikroorganizmus, amely a fénytől elzártan különböző vízben oldott gázokból és ásványi anyagokból képesek fedezni energiaszükségletét. Magyarul ezekkel „táplálkozik”. A most feltárt víz gazdag ilyen anyagokban, ezért a tudósok joggal remélhetik, hogy megtalálják bennük az élet nyomait.

Bár a feltevés spekulatív, de mégis felmerül, miért ne lehetnének ugyanilyen, ásványi anyagokban gazdag, a légkörtől elzárt élőhelyek más bolygókon, akár a Marson is. Nincs okunk feltételezni, hogy máshol ne lennének ilyen rendszerek – fogalmaz óvatosan Chris Ballentine, a manchesteri egyetem geokémikusa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.