Tudomány

Ketyeg a klímabomba

Tenger alá kerülő nagyvárosok, hőhullámok, embertelen viharok és pusztító szárazság. A környezetszennyezéssel átléptük azt a pontot, ahonnét talán nincs is visszaút.

A Föld légkörének szén-dioxid-tartalma néhány napja lépte át a kritikus, 0,4 százalékot, azaz a minket körülvevő légtömeg mára 0,4 százalékban szén-dioxid. Becslések szerint ez a mennyiség már az átlaghőmérséklet 3-4 fokos emelkedését fogja előidézni, ami katasztrofális következményekkel jár.

A sarokpontnak számító érték elérése komoly aggodalomra ad okot. És ami még rosszabb, a légköri szén-dioxid aránya egyre nő. Ez pedig belátható időn belül a tengerszint olyan mértékű emelkedését okozza, amely elárasztással fenyeget sok települést, ide értve a tengerpartok modern metropoliszait is. Ráadásul ami ma még ijesztő szélsőség, az a jövőben átlagos lesz: hőhullámok, aszály, áradások, tomboló viharok – sorolja a Hír24-nek Benkő Dániel, a WWF Magyarország klímaszakértője.


Fotó: AFP / Bay Ismoyo

A folyamatot visszafordítani már nem lehet, ám hatásait még csökkenthetjük, bár a világ nem e felé halad. Egyes szélsőséges vélemények szerint a mostani 0,4 százalékról akár 1-2 százalékra is emelkedhet a légköri szén-dioxid mértéke. Ennek következményeibe viszont jobb bele sem gondolni.

Egy nemzetközi kutatócsoport arra figyelmeztet, hogy ha minden marad a régiben, 2080-ra a növényfajok 57, míg az állatok 34 százaléka elveszíti természetes élőhelyének felét. Ez pedig azt jelenti, hogy unokáink nemcsak tigrissel és koala macival nem találkozhatnak, de a számunkra hétköznapinak tekintett állatok is eltűnnek a világ jelentős részéről. A megoldás egyedül a mi kezünkben van. A tudósok szerint ugyanis a szén-dioxid szintjének emelkedéséért 90 százalékban a környezetszennyező ember a felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik