Tudomány

Halálos kísérletekre derült fény az NDK-ban

injekció (oltás, )
injekció (oltás, )

Több NDK-s kórházban teszteltek gyógyszereket mit sem sejtő embereken nyugati cégek megbízásából. A kommunista állam „fejpénzt" kapott kísérleti nyúlként használt polgáraiért. Többen belehaltak – derítette ki a Der Spiegel.

A hetvenes években az NDK számos nagy nyugati gyógyszergyár kísérleti terepe volt. Olyan hely, ahol olcsón és hazainál jóval megengedőbb szabályozás mellett lehetett kipróbálni gyógyszereket embereken – írja a német lep. Nyugatnémet, svájci és amerikai gyógyszercégek megbízásából több mint 600 kísérletet végeztek az egykori keletnémet államban, országszerte nagyjából 50 klinikán, kórházban próbálták ki a nyugati készítményeket. A megrendelők átlagosan 800 ezer nyugatnémet márkát fizettek a betegeken elvégzett tesztekért. A kockázatokról és mellékhatásokról számos esetben nem tájékoztatták az alanyokat, és olyan esetek is voltak, amikor a betegek egyáltalán nem tudták, hogy fejlesztés alatt álló szerekkel kísérleteznek rajtuk.

Mindezt nem lehet kizárólag a diktatúra számlájára írni. A betegek előtt sokszor a gyógyszergyártók beleegyezésével titkolóztak a hatóságok, hiszen tudták: olyan kísérletekről van szó, amit máshol nem engedélyeztek volna. A lap szerint például az élsportban doppingszerként használt Erythropoietin – vagyis EPO – nevű szert is kipróbálták, méghozzá  750-1500 gramm közötti súlyú koraszülötteket kezeltek vele 1989-ben a kelet-berlini Charité kórházban. A 30 kísérleti alanyon a vörösvérsejt-képződést vizsgálták a jelenleg a Roche érdekeltségébe tartozó Boehringer Mannheim megbízásából.

A keletnémet egészségügyi minisztérium, az országos gyógyszerészeti intézet és az állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyagából kikutatott adatok szerint egyebek között a Pfizer, a Sandoz, a Bayer és az időközben a Bayerhez került Schering, illetve a Novartis által felvásárolt Ciba-Geigy végeztetett kísérleteket az NDK klinikáin, kórházaiban. Kipróbáltak például szívgyógyszernek szánt készítményeket, antidepresszánsokat és rákos betegek kezelésére fejlesztett kemoterápiás készítményeket.

Több kísérletet le kellett állítani halálesetek miatt. A Hoechst Trental nevű készítményének tesztjébe például ketten haltak bele, és két halálos áldozata volt a Sandoz Spirapril nevű vérnyomáscsökkentőjével végzett kísérletnek is. A keletnémet pártállam „eladta beteg polgárait”, „prostituálta az országot, mint egy leányfuttató” – fogalmaz a Der Spiegel. Ugyanakkor az egykori ügyfelek nem kívánnak elszámolni a rendszerváltás előtt követett gyakorlattal. A gyógyszergyárak az NDK-ban végzett kísérletekre vonatkozó kérdéseket rendszerint arra hivatkozva hárítják el, hogy nagyon régi történetről van szó, és azok a munkatársak, akik tudhatnak részleteket, már nem is dolgoznak a cégnél vagy elhunytak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik