Tudomány

Újrahasznosítják a halottakat a britek

krematórium (krematórium)
krematórium (krematórium)

Repülőgépek motorjaiba, utcai jelzőtáblákba, autóalkatrészekbe kerülnek az elhamvasztott holtak fém testrészei, amelyeknek éves mennyisége Nagy-Britanniában eléri a 150 tonnányit.

A szigetországban 260 krematórium működik. Az elhunyt hozzátartozóit kötelesek megkérdezni, hogy igényt tartanak-e szerettük földi maradványai közül a fémprotézisekre is, amelyeket a hamvasztók csak akkor hasznosíthatnak újra, ha a válasz nemleges. A rokonok többsége nem él a lehetőséggel.

A hamvasztás ezer Celsius-fokos hőjét “túlélő” fémek értékesek, ilyen a kobalt vagy a titán. Az előbbi repülőgépek motorjaiban “él” tovább. A kevésbé drága fémeket beolvasztják, aztán lehet belőlük útszéli jelzőtábla, szalagkorlát vagy lámpaoszlop része.

A brit krematóriumok felének “fémtermése” – évi 75 tonnányi – egy holland céghez, az OrthoMetal nevűhöz kerül szerződés révén, a többi szeméttelepre kerül. Ez utóbbi azonban már nem sokáig lehet gyakorlat Nagy-Britanniában, mert törvény fogja tiltani, így egyre több halottasház tervezi, hogy bekapcsolódik az újrahasznosításba – adta hírül a brit Metro újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik