Tudomány

Feltalálták az időgépet

idő (idő)
idő (idő)

Az iráni feltaláló elmondása szerint gépével akár nyolc évet is ugorhatunk a jövőbe.

Az Ali Razeghi névre hallgat az a géniusz, aki a teheráni szabadalmi hivatalnál bejegyeztette az Aryayek Időutazó Gépezetet. Örvendjünk hát, még ha a gépezet nem is teljesen úgy működik, ahogy azt egy időgéptől elvárnánk. A feltaláló saját szavaival élve: “Nem visz a jövőbe, a jövőt hozza ide.

Mint azt az állami hírügynökségnek elmagyarázta, a személyi számítógépnél alig nagyobb gépezet inkább jellemezhető digitális jósként, hiszen arra nem képes, hogy valakit fizikailag a jövőbe katapultáljon, arra azonban igen, hogy csupán egy érintésből megállapítsa az adott személy következő 5-8 évét – méghozzá 98 százalékos pontossággal.

A mindössze 27 éves feltaláló saját bevallása szerint az utóbbi tíz évet töltötte ezzel a projekttel. Azt sem hallgathatjuk azonban el, hogy a szabadalmi hivatal már majdnem kétszáz ötletét jegyzi, s nem mellesleg az iráni Stratégiai Innovációs Központ igazgatója. Találmánya pedig értelemszerűen stratégiai, hiszen egy olyan állam, amely látja a jövőt, bármire képes felkészülni.

A szerintünk Nobel-díj esélyes fiatalember azért is büszke teljesítményére, mert – elmondása szerint – az amerikaiak dollármilliókat ölnek egy hasonló projektbe, míg ő a költség töredékével már meg is oldotta a problémát.

A találmány azonban egy ideig mégis csak papíron fog létezni, mivel az irániak szerint reális annak az esélye, hogy a prototípus kipróbálása után a kínaiak millió számra kezdenék el gyártani a másolatokat.

Figyelem! Az előbb olvasottak nem a Hírcsárda hasábjairól származnak. Tényleg. Minket is meglepett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik