Tudomány

Csökkenthetőek a lakáscélú költségek (x)

Több olyan helyzet vagy időszak van egy ember életében, amikor szeretné lakását nagyobbra-, kisebbre cserélni vagy csak egyszerűen másikba költözne. Ennek oka lehet a szülőktől való elköltözés, a család bővülése, munkahelyváltás, a gyerekek kirepülése vagy akár egy rossz szomszéd is. Ilyenkor megfogalmazódik az emberben számos kérdés: Használt vagy új lakást nézzünk? Belvárosban, vagy az agglomerációban? Ha a saját lehetőségeink szűkösek, honnan tudnánk plusz forrást bevonni?


A költözés természetesen nem könnyű döntés. Éppen ezért sokan, különböző okok miatt halogatják is. Ilyen ok lehet például az újtól való félelem, a költözéssel járó kényelmetlenségek, vagy az anyagi lehetőségek korlátai. Az utóbbi esetében jó megoldás lehet egy átgondolt hitel választása.

A hitel kiválasztása nem egyszerű dolog, de szerencsére a pénzintézetek munkatársai segítségünkre lehetnek a bizonytalanságok és félelmek eloszlatásában, amik sok esetben gátló tényezők. Egy jól megválasztott hitellel könnyebb lehet az életünk.

Fontos azonban a bölcs mérlegelés. Meg kell nézni, hogy havonta mekkora hiteltörlesztést tudunk vállalni. Ha jobban szeretjük az állandó, kiszámítható törlesztőrészleteket, akkor érdemes fix kamatozású hitelekben gondolkodni.

A havi törlesztőrészletek azonban sok tényezőtől függenek. Az állami támogatások optimális igénybetételével akár jelentős kedvezmények is elérhetőek. Ide sorolható az állami kamattámogatás, a vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, vagyis a szocpol és a Lakástakarék is. Ezek a kedvezmények együttesen is igénybe vehetők.

A legmagasabb támogatási összegben egy legalább 4 gyermekes, minimum 110 nm-es új építésű, alacsony energiafogyasztású lakásba költöző család részesülhet. Számukra egy 15 millió Ft-os Otthonteremtési lakáshitel felvételével az állam közel 2,76 millió Ft kamattámogatást biztosít, míg szocpollal további 3.250.000 Ft-ot lehet igénybe venni. Mindezeken felül megéri Lakástakarékot is kötni, mivel ennek a konstrukciónak köszönhetően szerződésenként további 270.000 Ft állami támogatás érhető el 4 év alatt. Két Lakástakarék szerződés esetén pedig összesen 540.000 Ft állami támogatáshoz is juthatnak a hitelfelvevők. A 2,76 millió Ft állami kamattámogatással, a 3,25 millió Ft szocpollal és a Lakástakarék után járó 540 ezer Ft támogatással összesen mintegy 6,5 millió Ft állami támogatás is elérhető új lakás vásárlása vagy építése esetén. Az OTP Banknál mindhárom támogatás egy kézből megszerezhető.

A hitel kiválasztásánál még mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a hitelhez kapcsolódóan vannak egyszeri (induló) és rendszeres kiadások. Ezeket érdemes alaposan megismerni. Ilyen egyszeri költség többek között a hitelbiztosítéki érték megállapítási díj, a hitelkeret-beállítási jutalék, vagy a közjegyzői díj. Előfordulhat, hogy ezen díjakat az OTP Bank akció keretében mérsékli, vagy teljesen elengedi, mely az Ön számára jelentős megtakarítást eredményez.

Az új otthonteremtési kamattámogatással nyújtott hitelek kedvező lehetőséget kínálnak a családoknak lakáscéljaik megvalósításához. A hitelfelvételt a legtöbb esetben díjelengedési akcióval is támogatja az OTP Bank. Az OTP Otthonteremtési Bizalom Lakáskölcsönnel mintegy 100 ezer forint is megspórolható a kezdő költségekből (egy átlagos 5 millió Ft összegű lakáskölcsön igénylése esetén).

A tájékoztatás nem teljes körű. Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. További információk és feltételek elérhetők a vonatkozó Lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, lakástakarék és lakáslízing üzletszabályzatokban és hirdetményekben.

Részletes feltételek: www.otpbank.hu, www.otplakaslizing.hu, www.otpjzb.hu, 06 1/20/30/70 366 6666, 06 40 366 666

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.