Tudomány

Így látnak a színtévesztők

Nem ritka, mégis nehéz megérteni, miként látják másképp a világot a színtévesztők - most megmutatjuk.

Akinek van színtévesztő ismerőse (vagy maga is színtévesztő), pontosan tudja, mennyire idegbomlasztó, mikor arra kérik, mesélje el, hogy a helyiségben lévő összes tárgyat milyen színűnek látja. S bár az embert csak a kíváncsisága hajtja, a hosszas “kísérletezgetést” immáron online megoldhatja.

Nincs más dolga, mint feltölteni egy legfeljebb 1000×1000 pixel, de maximum 100 kilobájt méretű képet az Etre szimulátorába és kiválasztani a színtévesztés formáját: protanópia, deuteranópia vagy tritanópia. Előbbinél a piros, a középsőnél a zöld, míg utóbbinál a kék szín érzékelésére képes csapok hiányoznak.


Balra az eredeti, középen a protanópiás és jobbra a deuteranópiás fotó.(Fotó: Gizmodo)

Természetesen a folyamat nem tökéletes (a színekkel kapcsolatos információk jelentős része már az eredeti fénykép készítése során elvész, hiszen a szemünk sokkal érzékenyebb), ráadásul a színtévesztők sem sorolhatóak be csupán három kategóriába. Magyarul lesz olyan színtévesztő, aki a három kép között tud különbséget tenni és lesz olyan is, akinek a három közül kettő azonosnak tűnik. Az Etre szimulátora inkább érdekesség és a kíváncsiság kielégítésére szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik