Tudomány

Jóslat: mindjárt itt a világvége

Benedek pápa (benedek pápa)
Benedek pápa (benedek pápa)

Az ezer évvel korábban született Szent Malakiás jövendölése szerint XVI. Benedek pápa lemondása után nem sokkal eljön az apokalipszis.

Már csak egy pápa jön XVI. Benedek után, aztán itt a világvége. Ezt állítja legalábbis az a középkori prófécia, melyet Szent Malakiásnak tulajdonítanak.

Az írországi Armagh püspökének jövendölése csaknem minden pápaváltás esetén előkerül, de most talán nagyobb jelentősége van, mint korábban. Szent Malakiás ugyanis állítólag azt jósolta, hogy a világvége az utolsó pápa uralkodása idején jön el. Malakiás szerint ez az utolsó katolikus főpap egy bizonyos „Gloria Olivae” (Az olajfa dicsősége – ez a mondat XVI. Benedekre utalhat) jelmondatú pápa regnálása után kerül majd hatalomra. Tehát Malakiás próféciája szerint nemsokára, a következő pápa idején jön el az apokalipszis.

Az ír püspök ezt írta Lignum vitae című művében: „A végső üldöztetés idején a Szent Római Egyházban Petrus Romanus fog uralkodni, aki nagy szenvedések között fogja táplálni a híveket. Eztán a hét domb városát elpusztítják és a rettegett bíró megítéli a népét. Vége.”

Szent Malakiásnak egyébként sok sikeres jövendölést tulajdonítanak. A Konteóblog tavaly év végi gyűjtése szerint az 1095-ben született ír püspök megjósolta például a saját halálának napját és helyszínét is.

Azt is előre látta, hogy a nagy keleti szomszéd (Anglia) hamarosan ráteszi a kezét az ír szigetre, és hét és fél évszázadig onnan nem is távozik (az első angol uralkodó 1171-ben lépett ír földre, az Ír Szabadállamot pedig 1922-ben kiáltották ki).

Írt arról is, hogy hét évszázad múlva a „föld gyümölcsei megrohadnak”, minek következtében „a sziget majdnem kipusztul” (a burgonyavész miatti Nagy Éhezés következményeként 1845 és 1850 között egymillió ír halt éhen, további egymillió kivándorolt). A dolog érdekessége, hogy Malakiás még magát a krumplit sem ismerhette, hiszen a növény európai megjelenéséig még 400 évet várni kellett.

A beteljesült jövendölések mellett persze sok mellélövése is volt Malakiásnak. Például az, amely szerint (háromszáz év vallási függetlenség után) Anglia visszatér Róma püspökének fennhatósága alá, s az angoloknak az igaz hithez történő visszaterelésében az íreknek oroszlánrészük lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik