Tudomány

Most már biztos, hogy ettől haltak ki a dínók

dino (dinoaszurusz, )
dino (dinoaszurusz, )

Kisbolygó mérte rájuk az utolsó csapást.

A Földbe becsapódó kisbolygó mérte 66,5 millió évvel ezelőtt az utolsó csapást a dinoszauruszokra. A legújabb bizonyítékok alapján a két esemény – a becsapódás és a dioszauruszok kihalása – időben olyan közel történt egymáshoz, hogy az ok-okozati összefüggés biztosra vehető. Ezt állapította meg egy – holland és brit kutatókból álló – csoport.

Az aszteroida becsapódása 66 038 000 évvel ezelőtt következett be, tehát földtörténeti mértékkel „hibahatáron” belül van az úgynevezett kréta-tercier kihalási eseménnyel. A kréta és a harmadidőszak határán a fajoknak több mint a fele tűnt el a geológiai szemszögből roppant rövid időszak alatt: ez a világ különböző részein található üledékes kőzetekben rendszerint egy vékony vonalként jelenik meg.

A kutatók állítják, az aszteroida kiváltotta robbanás jelentős szerepet játszott a dinoszauruszok eltűnésében, még ha nem is egyedül a becsapódás számlájára írható a fajok tömeges kipusztulása.

A becsapódás helyszíneként a mexikói Yucatán-félszigeten felfedezett, csaknem kétszáz kilométer átmérőjű Chicxulub-krátert emlegetik. A mélyedést egy 12-15 kilométer nagyságú kisbolygó vájhatta ki, amely a hirosimai atomrobbanásnál milliárdszor nagyobb erővel ütközött a Földnek, teleszórva a légkört szilárd anyagokkal, amelyek aztán meteorüveg-, kvarc- és irídiumtartalmú por formájában visszahulltak a bolygóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik