Tudomány

Királyt találtak a parkoló alatt

ásatás (ásatás, régészet, feltárás, koponya, )
ásatás (ásatás, régészet, feltárás, koponya, )

Meglepő helyen bukkantak a több mint fél évezrede halott angol uralkodó csontvázára.

III. Richárd néhai angol király földi maradványait találták meg tavaly szeptemberben Leicester egyik autóparkolójának betonja alatt ~ közölték hétfőn a közép-angliai nagyváros egyetemének szakértői.

A történelmi horderejű bejelentést, amelyet hónapok óta feszült figyelemmel várt a tudomány világa, alapos régészeti és genetikai feltáró kutatómunka előzte meg. A brit történészszakma utóbbi évtizedeinek legnagyobb jelentőségű felfedezését az tette lehetővé, hogy sikerült fellelni az évszázadok óta rendkívül vitatott személyiségű uralkodó ma élő kései leszármazottait, és a tudósok sikerrel vontak ki épségben maradt DNS-mintákat az 528 éve halott király csontvázából.

A Leicesteri Egyetem kutatócsoportja hétfői sajtóértekezletén bejelentette: a lelet archeológiai vizsgálata és a DNS-minták összevetése alapján „kétséget kizáró bizonyossággal” megállapítható, hogy III. Richárd csontváza került elő tavaly ősszel.

III. Richard egyébként mindössze 33 éves volt a bosworthi csata idején, amikor a Shakespeare-nek köszönhetően szállóigévé vált mondata – „Országomat egy lóért!” – nem hangzott el. A krónikák szerint Richárdtól csak arra futotta, hogy „Árulás, árulás, árulás!” Ám történetesen nem menekült, hanem mint az utolsó olyan angol király, aki csatában esett el, derekasan harcolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik