Tudomány

Aggasztó a spanyolok spermája

Pontosabban annak hiánya - egy új kutatás szerint veszélyesen alacsony szintre csökkent a férfiak fogamzóképessége.

A Murciai Egyetem kutatói egy 2001-2002-es tanulmányban részt vett 18-23 évesek mintáit hasonlították össze a jelenlegi ifjú titánok spermaszámával – az évtizeddel korábbi, milliliterenkénti 72 milliós szám 52 millióra csökkent.

Aggodalomra az ad okot, hogy a fogamzás milliliterenkénti 40 milliós spermaszám alatt sokkal nehezebbé válik, s ha e tendencia folytatódik, ez nagyon hamar valós problémát jelenthet.

Mivel kutatásuk csupán két-háromszáz fiatal bevonásával készült, a kutatók készségesen vállalják, hogy eredményeik lokálisak, egész Spanyolországra nem alkalmazhatóak, azonban másfél hónapja a szomszédos Franciaországban egy sokkal nagyobb, 26 ezer fős tanulmány hasonlóan riasztó eredményekről számolt be. Feltételezhető tehát, hogy a probléma nem csupán Délkelet-Spanyolországot érinti.

Az egészben az a legijesztőbb, hogy bár a tünetek ismertek, a tudósok egyelőre nem tudják, mi okozhatja a fogamzóképesség ilyen mértékű csökkenését. Jobb híján a modern életvitelre, környezeti hatásokra és a helytelen táplálkozási szokásokra tippelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik