Tudomány

Félrevezető volt a régi kövérségi képlet

merleg(210x140)(1).jpg (mérleg, duci, túlsúlyos, )
merleg(210x140)(1).jpg (mérleg, duci, túlsúlyos, )

Az új testtömegindex-számítás alapján a magasabb emberek soványabbnak, az alacsonyabbak viszont kövérebbnek minősülnek.

Az Oxfordi Egyetem matematikusai rukkoltak elő a korrekcióval, mert úgy találták, hogy a régi számítási mód a magasakat túlsúlyosabbnak mutatja, az alacsonyakat pedig nem elég kövérnek. Az új képlet fő kidolgozója Nick Trefethen matematikaprofesszor. Szerinte a régi mód félrevezette az alacsonyakat, soványabbnak gondolhatták magukat a ténylegesnél, míg a magasak kövérebbnek tarthatták magukat a valósnál.

A BMI – testtömegindex – régi formulájának képlete: a testtömeg kilogrammjai osztva a testmagasság négyzetével. A számítási mód már több mint másfél évszázados (egy belga férfi, Adolphe Quetelet dolgozta ki hangsúlyozva, hogy a BMI-számítása nem áll mindenkire.) A módszer a normális testtömeg hányadosát 18,5-25 közé teszi. A 25-30 közötti mutatójú embereket enyhén túlsúlyosnak, a 30 felettit pedig kövérnek minősíti.

Trefethen úgy találta, Quetelet módszere nem veszi figyelembe, hogy a magasabb emberek általában testesebbek. Ezt korrigálandó, azt javasolja, hogy a 150 centi magasak adjanak hozzá egy pontot indexükhöz, míg a 180 centisek nyugodtan vonjanak le belőle ugyancsak egyet. A brit matematikus szerint csupán a 170 centi magasakra passzol pontosan a régi számítási mód – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik