Tudomány

Így nézne ki a hipertér

Hipertér (hipertér, )
Hipertér (hipertér, )

Brit tudóspalánták, negyedéves fizikushallgatók derítették ki, hogy az űrhajósok valójában mit látnának, ha a NASA valaha elkészítené a hipertérhajtóművét.

Kapcsolódó cikkek

A filmekből és sorozatokból pontosan tudjuk, hogy ha a fény sebességénél gyorsabban utazunk, akkor a sötét mindenségben fényes pöttyként világító csillagok hirtelen ragyogó csíkokká hosszabbodnak és elhúznak űrhajónk mellett.

Nos, a brit hallgatók szerint mindez hülyeség. Az egyetemisták a Doppler-effektusból indultak ki, amely miatt a szirénázó mentő hangja változik, ahogy az sebesen közeledik/távolodik, s amelyből következően a Föld bezöldülne, ha közel fénysebességgel közelítenénk hozzá. Nos, a fény sebességénél gyorsabban utazó szemlélő valami ilyesmit látna:


Nem túl izgalmas látvány. (Illusztráció: Leicester Egyetem)

A fény frekvenciája ugyanis olyan mértékben tolódna el, hogy már kiesne az emberi szemmel érzékelhető tartományból, vagyis a hipertérben utazó űrhajósok nem látnának egyetlen csillagot sem. Ezzel szemben az ősrobbanás után visszamaradó kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás “betolódna” a látható tartományba.

Persze a filmekben ettől függetlenül maradhat a megszokott ábrázolásmód – az ugyanis szerintünk sokkal szebb, még akkor is, ha nincs köze a valósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik