Tudomány

A gyurgyalag az év madara

gyurgyalag-pár (ingyenes, )
gyurgyalag-pár (ingyenes, )

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazása alapján 2013 madara a gyurgyalag.

Hazánk egyik legszínpompásabb madara a telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokra látogat hozzánk költeni. Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj – írja közleményében az MME.

A gyurgyalag főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik. Speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, az illegális homokbányászat, illetve hűvös időben előforduló méhzsákmányolása miatt a méhészetek közelében működő telepek megrongálása.

Az “Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van.

A gyurgyalag állománya az 1998 óta végzett célzott felmérések adatai alapján 20-30 ezer pár közé tehető, és mérsékelten csökkenő tendenciát mutat. Régebben az állományt jelentősen kisebbre – néhány ezer párra – becsülték, de jellemzőek voltak akár több száz páros nagyobb költőtelepei. Ma az állomány legnagyobb része 20 pár alatti telepeken költ. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke százezer forint.

Az év madara kampányhoz kapcsolódva gyurgyalagfelmérést szervez az MME. Megfigyelési adatait bárki feltöltheti a www.fecskefigyelo.mme.hu honlapra. Ennek célja az országos állomány még pontosabb megismerése, illetve a veszélyeztető tényezők felmérése.

Tavaly brutálisan megöltek több madarat Baranya megyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik