Tudomány

Krumplik tesztelték a netet a repülőn

A kilencven mázsa burgonyát utasként vitték fel a gép fedélzetére, a zöldségek feladata rádióhullámok visszaverése volt.

A nagyobb légitársaságok már jó ideje szolgálnak utasaiknak sok járatukon netezési lehetőséggel, ám a kapcsolat akadozó. Hogy tökéletesítsék a szolgáltatást, a Boeing repülőgépgyár chicagói mérnökei próbarepüléseken igyekeztek felmérni a gyenge pontokat a gépeken. Ehhez telt házas utastérre volt szükségük, csakhogy mégse kérhették seregnyi embertől, hogy napokon át ücsörögjön moccanás nélkül, míg méricskélnek. Ezért esett a krumplira a választás. A gumók magas nedvességtartalmuknál fogva az emberi testhez hasonlóan nyelik el és verik vissza a rádióhullámokat, így remek légi utasok lettek.

A burgonya amúgy versenyben nyerte el a kitüntető megbízatást, 14 más zöldséget és gyümölcsöt utasított maga mögé. A Boeing összesen 9 tonna krumplit vásárolt a netteszthez. A fáradozás nyomán végrehajtott térerőjavulásnak köszönhetően immár három Boeing-gépen jobb a wifijel: a 777-es, a 747-8-as és a 787-es repülőkön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik