Tudomány

Hosszabb ideig, de betegebben élnek az emberek

A világon szinte mindenhol hosszabb lett a várható élettartam és csökkent gyermekhalandóság, ám növekvő számban szenvednek civilizációs betegségektől az emberek - derül ki egy csütörtökön közzétett tanulmányból.

Negyven év alatt, 1970 és 2010 között a születéskor várható élettartam átlagosan 11,1 évvel nőtt meg a férfiak, és 12,1 évvel a nők esetében – olvasható a Lancet című brit orvosi folyóiratban közzétett cikkben.

A 187 országot vizsgáló felmérés szerint azonban a hosszabban élő népesség egyáltalán nem él szenvedés nélkül, sokkal többen szenvednek olyan betegségektől, mint például a rák, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbaj.

“Az elmúlt húsz évben öt évvel nőtt a várható élettartam, amelyből azonban csak négy évet töltünk egészségesen” – mondta Josh Salomon, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Fakultásának munkatársa.

A rák, a diabétesz és a szívbetegségek a halálozások feléért voltak felelősek 1990-ben, míg 2012-ben már a kétharmadáért. A rákos megbetegedések száma 38 százalékkal, a korábbi 5,8 millióról 8 millióra nőtt ebben a húszéves időszakban, miközben a “hagyományosabb” halálokok – a fertőző betegségek, az alultápláltság, a terhességgel és szüléssel kapcsolatos komplikációk – száma csökkent.

A tanulmány kitér arra is, hogy a nem halálos krónikus betegségek is jelentős mértékben növekedtek. Így elsősorban a mentális bajok és az ortopédiai elváltozások.

“A populáció öregedésével és a korai halálozás csökkenésével növekedett azok száma, akik valamilyen fogyatékossággal kénytelenek együtt élni” – hangsúlyozta Christopher Murray, a tanulmány vezetője a cikket ismertető sajtótájékoztatón.

“Az egészség nem egyszerűen a halál elkerülése” – tette hozzá Alain Lopez és Theo Voz, a felmérés egyik részprojektjének szerzői.

A gyermekhalálozás adatai biztatóak: 1970 óta 60 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Míg negyven éve 16,4 millió gyermek vesztette életét ötéves kora előtt, addig ez a szám mára 6,8 millióra csökkent, elsősorban az éhezés visszaszorításának köszönhetően.

A helyzet mindazonáltal továbbra is aggasztó Fekete-Afrikában, ahol a férfiak várható élettartama 1,3 évvel, a nőké pedig 0,8 évvel csökkent, elsősorban az AIDS miatt. Botswanában, Dél-Afrikában, Zambiában és Zimbabwében a 15-49 évesek halálozási rátája 500 százalékkal növekedett negyven év leforgása alatt.

Az életkilátás csökkenésével kell számolni Fehéroroszországban és Ukrajnában is, nagy valószínűséggel ennek az alkoholizmus az oka.

A legalacsonyabb várható élettartamra Haiti lakosai számíthatnak (32,5 év a férfiaknál, 43,6 a nőknél), a legtovább pedig a japán nők (85,9 év) élnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik