Tudomány

Szilárduló habbal mentenek életet

Elsősorban életveszélyesen sérült katonáknak szánják, de nincs akadálya a civil felhasználásnak.

Az amerikai katonai fejlesztési ügynökség (Darpa) szerencsére nemcsak támadó jellegű eszközökkel kísérletezik – legyen szó repülő autóról, embernél gyorsabb robotgepárdról, vagy a hangnál hússzor gyorsabb bombázóról -, hanem a hadszíntéren tevékenykedők megmentésére is gondol. Ennek ékes példája a Wound Stasis System névre hallgató módszer.

A testbe fecskendezendő hab kettős célt szolgál: egyrészt elállítja (de legalábbis lassítja) a belső vérzést, másrészt stabilizálja a szervek helyzetét, így a sérültet könnyebben és biztonságosabban lehet eljuttatni a legközelebbi orvoshoz.

A hab egyébként egy poliuretán polimer, amely a szervezetbe két külön folyadékként kerül be – ezek reakciója hozza létre az eredeti térfogat harmincszorosára dagadó masszát. Mivel a hab megszilárdul, a sebész egy percen belül, gyakorlatilag egyben képes azt eltávolítani, majd megkezdeni az életmentő műtétet.

Az eddigi tesztek eredményei roppant ígéretesek: a hab a belső vérzést akár három órán át képes visszatartani, a vérveszteséget pedig hatodára csökkenteni. A súlyos sérülés utáni harmadik órában orvoshoz kerülő katonáknak eddig 8 százalékos volt a túlélési esélyük – az új megoldással ez 72 százalékra ugrott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik