Tudomány

Modern otthonunk alappillére: a NAS

Ahogy növekszik az otthonokban a számítógépek, okostelefonok, tabletek száma, és mind több készülékünk fájlokkal dolgozik – már családi fotóink/videóink is digitálisan kerülnek virtuális szekrényfiókjaink mélyére, de zenehallgatáshoz is ritkán veszünk már elő hanghordozót –, egyre fontosabb adataink biztonságos tárolásának és másokkal történő megosztásának kérdése.

A népszerű NAS-szerverek (hálózati háttértárak) rohamos terjedése a munkahelyek után immár a lakásokban sem véletlen. Számos kényelmi szolgáltatást, nyugalmat és áramszámlánk csökkentését várhatjuk el napjaink talán leggyorsabban fejlődő számítástechnikai termékeitől.

  • Digitális adattárunk folyamatosan növekszik. Nap mint nap újabb fotók, videók, fontos dokumentumok keletkeznek, melyek biztonságos (ha tönkremegy egy adathordozó, akkor sem veszítünk el semmit) és hosszú időtartamú tárolását meg kell oldanunk.
  • Előfordul, hogy az otthon tárolt fájlokat jó lenne távolról is (az interneten keresztül) elérni, hiszen nem fér el pl. telefonunkon az összes családi fotó vagy minden zenénk, mégis szükség lehet ezekre, ha egy régi ismerőssel összefutunk, vagy épp egy kedvenc számunkat szeretnénk hallgatni.
  • Egy adott fájlt (pl. fotót) több eszközünkön is szeretnénk használni (asztali gép, tablet, okostévé), akár egyidőben is, másolgatás nélkül.

A fentiekre a leghatékonyabb megoldások a NAS-szerverek, melyek között az egyik legismertebb márka a tajvani Synology. DiskStation és Rackstation nevű termékcsaládjai nem csak rugalmasan bővíthetőek újabb és/vagy egyre nagyobb merevlemezekkel – a legújabb modell akár 106(!) darab HDD-t is képes egyben kezelni –, de egyedi RAID-rendszerüknek hála nem veszhetnek el fájljaink akkor sem, ha egy (vagy egyidőben akár kettő) merevlemez tönkremenne. A biztonságon túl a megosztás sem igényel szakembert: a Synology-k magyar nyelvű kezelőfelülete bármely webböngészőn keresztül elérhető, és a számítógépünknél megszokott intuitív módon használható.


Az adatok tárolásán és megosztásán kívül azonban számos egyéb feladatot is rábízhatunk egy Synology-ra. Az oprendszer részét képező számos alkalmazáson túl egyetlen kattintással több tucat programot is futtathatunk rajtuk jóval takarékosabban, mint ha a számítógépünkön tennénk. 7/24 órás letöltőállomás (pl. torrent), médiaszerver, saját online fotóalbumunk, weboldalunk szervere vagy digitális TV-vevő állomásunk is lehet egy ilyen eszköz. Ezen szolgáltatásokhoz a gyártó okostelefonos alkalmazásokat is biztosít, így szó szerint a markunkban érezhetjük bármikor fontos adatainkat.

További érdekességek és információk: www.Synology.hu

További információk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik