Európa folytatja az exobolygók vadászatát

Az Európai Űrügynökség várhatóan 2017-től működteti a Cheops névre hallgató űrteleszkópot.
Kapcsolódó cikkek

Bár minden bizonnyal az egyiptomi fáraó is nagy rajongója volt a csillagászatnak, az űreszköz neve a Characterising Exoplanets Satellite (Exobolygókat Jellemző Műhold) rövidítése. Az ESA elmondása szerint a Cheops a Föld felszínétől mindössze 800 kilométerre, azonban heliocentrikus pályán fog működni – ha minden jól megy, legalább 3,5 évig.

A nevéből feladata is kiderül: exobolygókra fog vadászni. A korábbi űrteleszkópoktól eltérően azonban nem új bolygókat keres, hanem elsősorban az emberiség számára már ismert, bolygókkal rendelkező csillagrendszereket vesz górcső alá. Az Európai Űrügynökség abban reménykedik, hogy ezáltal részletesebben megismerhetjük e világok működését, de a beérkező adatok természetesen a földi teleszkópok további munkáját is segíthetik, javíthatják.

A Cheops 2017-es fellövése alig lehetne időszerűbb, hiszen az exobolygók jelenlegi vadásza, a NASA 2009 óta működő Keplerét szintén (legalább) 3,5 évre tervezték – bár jelen állás szerint 2016-ig van még rá pénz. Vagyis legrosszabb esetben egyetlen évig kell nélkülözni a “vadászatot”, legjobb esetben akár párhuzamosan is működhetnek.