Tudomány

Fehér porra bukkant a Marson a Curiosity

Különös fehér porszemcsékre bukkant a Curiosity (Kíváncsiság) űrjármű a Marson.

A mozgó laboratórium, amely az élet nyomait kutatja a vörös bolygón, csütörtökön első ízben kezdett a marsi homok tanulmányozásába. A kiemelt, apró tablettányi minta vizsgálata azonban rövid időre leállt, mert az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA tudósait zavarba hozta, hogy a Curiosity ásója által vájt lyukban szokatlanul világos színű porszemcséket pillantottak meg.

Először arra gondoltak, hogy esetleg a marsjáróról kerültek oda a furcsa szemcsék, ám végül arra a megállapításra jutottak, hogy a korábban megfigyelt marsi mintáktól eltérő anyagról van szól. Teljesen nem zárták ki, hogy a földi berendezés által okozott szennyezéssel van dolguk, de a szakemberek zöme úgy véli, hogy a szemcsék természetes képződményhez tartoznak, talán egy ásványhoz, amelyet a robotkar ásója tört össze a minta kiemelésekor.

A biztonság kedvéért a tudósok arra utasították a járművet, hogy egy másik helyről emeljen ki új mintát. A mostani kutatás célja a marsi homok ásványi összetételének kiderítése.

A Curiosity (hivatalos elnevezéssel: Marsi Tudományos Laboratórium) három hete új kőzetfajtát talált. A vizsgálat eredményét múlt héten jelentették be a Mars-programban részt vevő tudósok. Az elemzések szerint az új kőzet összetételében nem a korábbi marsi mintákhoz, hanem inkább egy Földön található ritka vulkáni kőzethez hasonlít.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.