Tudomány

Föld méretű bolygót találtak a szomszédban

Európai csillagászok fedeztek fel a hozzánk legközelebbi, mindössze 4,365 fényévre található Alfa Centauri csillagrendszerben egy planétát.

A rendszerben található három csillag közül a bolygó az Alfa Centauri B körül kering. Felfedezését az Európai Déli Obszervatóriumnak (ESO) köszönhetjük – a csillagászok a bolygó által, annak központi csillagára gyakorolt gravitációs erejére figyeltek fel.

Eddig azért nem bukkantunk rá, mert hatása szinte észrevehetetlen: a planéta a csillag mozgását legfeljebb 1,8 km/h sebességgel befolyásolta, ami nagyjából egy csecsemő tempójának felel meg. Mondanunk sem kell, hogy soha eddig nem mérték ilyen pontossággal csillag és bolygó egymásra gyakorolt hatását.


A bal alsó sarokban az Alfa Centauri A, középen az Alfa Centauri B, a jobb felső sarok legfényesebb, két vörös maszat között megbújó pontja pedig a mi Napunk. (Fotó: ESO)

Bár méretében a Földre hasonlít, sajnos kevés esély van az élet bármilyen formájára. Míg a mi bolygónk majdnem 150 millió kilométeres távolságot tart fenn a Naptól, addig galaktikus szomszédunk csak 6,5 millió kilométert a sajátjától – ennek köszönhetően 3,2 nap alatt meg is kerüli az Alfa Centauri B-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik