Tudomány

Végső nyughelyére tart az Endeavour

A floridai Cape Canaveralból szerdán utolsó útjára indult az Endeavour amerikai űrsikló - a világűrt 25-ször megjárt jármű végső kiállítóhelyére, egy Los Angeles-i múzeumba tart.

Az Endeavour egy átalakított Boeing 747-es repülőgép hátán teszi meg a több szakaszból álló utat – először Houstonig megy, ahol az amerikai űrexpedíciók repülésirányító központja működik, s onnan pénteken érkezik meg a Csendes-óceán partjára, ahol október közepén nagyon lassan végigvontatják Los Angeles utcáin a Kaliforniai Tudományos Központba.

A Földet több mint négyezerszer megkerülő Endeavour a legfiatalabb tagja az amerikai űrsiklók családjának – huszonöt év használat után tavaly vonták ki a forgalomból.

Az Endeavour az utolsó levegőbe emelkedő űrsikló az eddigiek közül. A NASA legidősebb űrrepülőgépét, a Discoveryt áprilisban szállították át az űreszközökből gazdag kiállítási anyaggal rendelkező washingtoni Smithsonian Intézetbe, az Atlantis űrsikló pedig a Canaveral-foki Kennedy Űrközpont látogatói csarnokában maradt.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az Endeavour tavalyi útjával beszüntette saját űrrepüléseit. A jövőben e célra alakuló kereskedelmi vállalkozások fogják a világűrbe szállítani az amerikai űrhajósokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik